18 януари 2012 г.

Надвий умората


Австрийският професор Маркус Метка оглави битката със стареенето. Човешкият организъм е цялостна система, а физиката и психиката са неразривно свързани. Проф. Метка предпочита да предотвратява проблемите, преди да са възникнали, а не да лекува вече настъпили заболявания. Той е специалист по борба с патологичното остаряване. Убеден е, че човек може да трупа години, без това да е свързано с упадък на физическите и умствените способности. Целта на новото превантивно лечение в медицината  е т.нар. Antiaging (противостареене) - човек да доживее до 100 г. без сериозни заболявания, като запази физическата си и психическа кондиция.
Съвременната наука има познанието кои са важните фактори, за да се постигне тази цел. Те са хранене и генетични предразположения. Чрез правилно хранене се избягват около 60% от болестите, а генетичната предопределеност на тези заболявания е в рамките на 30-40%. Физическата активност също е от значение - напр. целенасоченото ходене по 1 час пет пъти в седмицата дава добър резултат. Психическият комфорт и духовността са също важни фактори. Основното е как човек реагира на стреса. И не на последно място е хормоналният баланс. В него се включва и инсулинът, от който зависи глюкозният толеранс. Основният фактор, който предизвиква преждевременно остаряване, е оксидативният стрес - в организма циркулират твърде много свободни радикали. Друга причина е възпалението - бавен процес, който протича с години и в крайна сметка води до увреждане на кръвоносните съдове, а оттам следват и заболявания, които съсипват зрелите години на милиони хора.
Този процес се открива чрез изследване на специфичен белтък в кръвната плазма, наречен С-реактивен протеин или чрез измерване количествата и съотношението между омега-3 и омега-9 мастните киселини, като количеството на омега-3 мастните киселини трябва да е високо. Иначе се появява проблем.
Чрез храната може да се намали възпалителния риск. Белият хляб, например, и рафинираната захар са най-опасните храни от гледна точка на този тип възпаления. Друг проблем са мазнините. Трансмастните киселини действат убийствено на тялото. Огромното съдържание на фруктоза, извлечена от царевица, например, предизвиква затлъстяване на черния дроб (неалкохолна стеатоза) и общо увеличаване на теглото на много хора.
Важно е да се храним повече с растителна храна и не в прекалени количества. Доста от столетниците са се хранили умерено основно с растителна храна и не са се поддавали на стреса. Ако на човек по рождение му липсва позитивно мислене, може да си помогне с някои азиатски практики - йога или аюрведа, като по този начин се постига определен тип психическа реактивност дори и да я няма по природа. Важно е всеки да намери начин за балансиран вътрешен мир. В покой сърцето трябва да бие около 60 пъти в минута.
Вегетативната нервна система в 70% се състои от симпатикус и едва 30% парасимпатикус. Симпатикусът е това, което ни държи под напрежение, докато парасимпатикусовият дял от нервната система ни релаксира, но той е много нежен и трябва да се полагат специални грижи да се култивира във всеки човек. Постоянно напрегнатите хора живеят на високи обороти, което изтощава тялото и психиката. Спокойствие можем да култивираме чрез движение и съзерцание на природата. Помага и умерената употреба на вино. Важно правило е да очистваме организма и да намаляваме киселинността в тъканите, която се повишава от храненето и всекидневния стрес. Препоръчват се масажи със специални масла, правилно дишане и употреба на билкови извлеци, а също така и традиционното българско мляко, подквасено с уникалните местни пробиотични бактерии като лактобацилус булгарикус. 
Неслучайно Мечников е взел Нобелова награда за откритието на пробиотиците в българското кисело мляко.

Източник: в. "Живот и здраве"

Няма коментари:

Публикуване на коментар