14 февруари 2012 г.

Дирекция "Социални дейности" към Столична община бележи бум в своето развитие


На заседание на Обществения съвет за хората с увреждания Нина Владимирова, директор на дирекция „Социални дейности” и нейните експерти изнесоха факти, които доказват, че Столична община обръща сериозно внимание на социалните услуги за уязвимите групи. Общинският съветник Ани Георгиева с гордост отбеляза, че Столична община има бум на социални услуги. През 2007 год. за социални дейности са били отделени само 289 000 лв. През 2010 г. - 6 млн. лв., а през 2012 -12 млн. лв.
По програмата за асистенти за независим живот са отпуснати 5 000 529 лв. и се обслужват 1350 лица. Има и други програми, с които се обслужват възрастни, самотни хора. По проект «Подкрепа за достоен живот», съвместно с районните администрации на Столична община са обслужени 650 души.
Заслужава внимание проекта между Столична община и БЧК „Домашни грижи” на стойност 157 000 лв., по който ще бъдат обслужвани 50 души.

Много неправителствени организации работят със Столична община и Дирекция „Социални дейности” им отпуска средства за издържане на рехабилитационни, дневни центрове, защитени жилища. В тях се извършва медико-социална и образователна дейност. Съюзът на слепите в България участва с проект „Спортът – начин на живот” и изграждането на рехабилитационен център за хора с увредено зрение. Асоциация „Анимус” също е получила подкрепа за Звено «Майка и бебе» и за Кризисен център за деца и жени, пострадали от домашно насилие. Сдружение „Център за психологически изследвания” е получило средства за създаване на Център за социална интеграция и рехабилитация на хора с увреждания.

Дирекцията оказва подкрепа на Фондация „Очи на четири лапи”, която се грижи за отглеждане на кучета – водачи за хора с увреждания. Трудно е за незрящите да се снабдяват с кучета в днешните икономически условия, защото те се нуждаят от издръжка. Те в днешното време едва свързват двата края, защото повечето от тях са безработни. Затова смятам, че е лукс създаването на такъв център и предоставянето им на хора с увредено зрение. Единици са тези, които могат да си го позволят.

Създадени са 13 вида нови услуги- центрове за рехабилитация, дневни центрове за деца и възрастни, защитени жилища. Ремонтирани са 6 клуба на инвалиди. Обслужени са над 650 бездомни деца, създадена е хранителна банка, която получава храни от големи вериги и  ресторанти. Благодарение на това се дава топъл обяд на 1350 деца . Предстои създаването на центрове за възрастни хора.
През миналата година са открити 3 защитени жилища от семеен тип по оперативни програми. В резултат на последователната политика на Столична община за осигуряване на по-добро бъдеще за децата се закри за пръв път от  двадесет години Дом за деца, лишени от родителски грижи „Христо Ботев”, като децата бяха изведени от институцията и  настанени в среда, близка до семейната или реинтегрирани.
Увеличен е капацитетът на Център за социална рехабилитация и интеграция на инвалиди на 150 места.
Много са дейностите, на които Столична община обръща внимание, но за съжаление трудно се намира квалифициран персонал. Човек, решил да работи в старчески домове и дневни центрове, трябва да има социалната нагласа и отговорността, че иска да бъде полезен на тези беззащитни хора и да им помага да живеят достойно. Напоследък се разбра от вътрешния одит на общината, че са изчезнали 213 хил. лв. от ръководството на дома. Това говори, че контролът е бил занижен. Много още има какво да се прави по отношение на достъпната околна среда, на съвместната работа с неправителствените организации, защото те са тези, които пряко работят с хората и могат да допринесат за подобряване на живота им. Крайно недостатъчен е и специализираният транспорт.
В столицата живеят над 20 000 души, които се нуждаят от такъв транспорт, а го ползват само над 90 души. Чест прави на Дирекция „Логистика”, че е намерила подходящи шофьори, които имат нагласата да работят с хора с увреждания. Често използвам този транспорт и наблюдавам как шофьорите се втурват да помагат на хора в инвалиди колички и се радвам на тяхната безкористност. Всички добре познават Ангел, Румен, Николай. В тези тежки зимни дни те работят упорито и не се оплакват, дори понякога работят повече от необходимите часове, но обслужват всички желаещи. Предстоят и промени, но дай, Боже те да бъдат свързани с нещо по-добро, за да могат хората  с увреждания да ползват този транспорт по всяко време на деня, дори в съботни и неделни дни. За целта Общината ще трябва да намери средства за закупуване на повече автобуси и да потърси безкористни шофьори, които да обслужват културно хората с увреждания. Кметът на София, Йорданка Фандъкова, е инициативна и вярвам, ще обърне повече внимание на проблемите на хората с увреждания и ще се опита с Общинския съвет да решат осигуряването на достъпен специализиран транспорт за повече хора. Добре е, че продължават благотворителните кампании на Столична община в помощ на хората в състояние на будна кома и на центрове за деца с церебрална парализа. Нека пожелаем на Дирекция „Социални дейности” и през тази година да има възможност да осигурява достоен и независим живот за уязвимите и рискови групи. 

Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар