28 февруари 2012 г.

Даниела Горчева сред наградените на европейския конкурс „Заедно срещу дискриминацията”


В сградата на Европейската комисия в България се отбеляза награждаването на Даниела Горчева за материала й „Одисеята на Уинфред или как се попада в законов вакуум”.
Вече за 8-ми път Европейската комисия организира този конкурс, но за първи път в десятката попада и материала на Даниела Горчева. Тя бе официално наградена като национален победител за България. Това е едно сериозно постижение, защото материалът е избран между 49 други, подадени за участие. Темата на този материал показва, че страната ни отдава значение на тези ценности, по-скоро на имигрантската несрета.
Даниела Горчева е човек, който работи с ума и със сърцето си. Воюва за правата на хората в Европа. Издава сп. „Диалог” от Холандия, което е предназначено за българите, живеещи там.
На срещата присъства и героят на материала Уинфред Капинга, дипломиран инженер, който живее в България от 1980 г. Завършва висшето си образование в страната ни. Създава фирма за кафе, но не получава българско гражданство поради неподновен паспорт от Танзанийското посолство. Причината е,  че няма акт за раждане и по новите разпоредби на страната не може да му бъде издаден паспорт. Често посещава затвора в Бусманци и Даниела Горчева описва неговата одисея и трудностите му да живее нормално в нашата страна. Той беше придружен от своята адвокатка Валерия, която не се отказва да му помогне да получи гражданство и да намери своя път в живота. Тя е невероятно безкористна и всеотдайна в работата си и заслужава похвала. Подпомага хората, които си нямат никого тук.
Даниела Горчева получи грамота и предметна награда, а също така и одобрението на присъстващите за гражданската й съвест. Тя благодари на журито за неговата преценка и изрази радостта си от получената награда. Сподели, че в конкурса е участвала съвсем случайно. Много се радва, че Уинфред работи повече от 30 години като инженер и предприемач. Той обича България, има си приятелка и иска да остане тук. Горчева смята, че поради бюрократични неразбории на бездушие и невероятна корупция и дискриминационно мислене не е успял да получи българско гражданство. Според нея дискриминацията и корупцията застрашават устоите на всяко общество, в този смисъл и националната сигурност.

Даниела Горчева благодари на Хелзински комитет, който публикува невероятно силни и емоционални текстове по тази тема. Мечтата на Уинфред Капинга е да остане в България и да се занимава с това, което обича.
Предстои Законът за чужденците отново да бъде променен, за да могат те да се чувстват равноправни в нашата страна. Не е нормално 200 000 руснаци да получат  гражданство, а на чужденци от други страни да им бъде отказано това, което се полага на всеки, престоял повече от 5 години в коя да е страна.

Таня Йовева

1 коментар:

  1. Моля, моля наградата е на БЪЛГАРСКИЯ информационен център и няма никаква стойност. Тя е за една статийка за емигрант от Танзания. Горчева осребрява вече от години мъките на българските турци, но всъщност е с двойни стандарти, защото е отявлена антисемитка, привърженичка и приятелка на Съюз на българските национални легиони. Тя стигна дотам да подкрепя депортацията на македонските евреи като "законна" и дори да оправдава Закона за защита на нацията. Срещу нея в момента се събира подписка и онези, които са й дали наградата ще бъдат уведомени за нейните изяви.

    ОтговорИзтриване