28 февруари 2012 г.

KOMПЛЕКСНИ СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА ХОРА, ПОСТРАДАЛИ ОТ ДОМАШНО НАСИЛИЕ


Приключи успешен проект  на Фондация  "Български център за  джендър изследвания" за разкриване и предоставяне на комплекс от социални услуги за лица, пострадали от домашно насилие.
Проектът се извърши благодарение на оперативна програма “ Развитие на човешките ресурси” км Агенцията за социално подпомагане. Създадени бяха бюра в три града от страната - Димитровград, Пловдив и София. Интересни  факти за дейността  изнесе координаторът на проекта Даниела Горбунова - юрист. ”През изминалите 14 месеца бяха предоставени иновативни социални услуги на хора, пострадали от домашно насилие, на други, които си търсят работа и на извършители на актове на домашно насилие. Новото в проекта е, че  никой  досега не се е занимавал с извършителите на насилие.
През този период са обслужени 440 души, от които пострадалите са 320 души, а извършителите на насилие -120. От 335 потребители 270 са жени, а 57 мъже. Най-често бюрата се посещават от хора между 25 и 40 години. Но за съжаление е голям броят на възрастни хора, пострадали от домашно насилие. Експертите са обслужили и хора над 64 г. От тях 14 са жени и 5 мъже. В София са обслужени  над 145 души. Насочването на извършителите на насилие става от районните съдилища. Съдът ни задължава да направим отчет колко души сме обслужили. В Димитровград и в Пловдив  съдилищата  не откликнаха на това споразумение. Голям е ефектът от работата с извършителите на насилието. Усеща се промяна в хората, желанието им да се замислят  върху поведението си и да поемат друг път на човешки взаимоотношения. Те обикновено са агресивни хора и трудно овладяват своите емоции. Хората ни търсят,но за съжаление се поставя въпроса за устойчивостта на тази дейност. В Димитровград общината осъзна необходимостта от създаване на  кризисен център. Предоставена бе сграда и ще започне нейното изграждане, благодарение на проект “Красива България”.
Асоциация ”АНИМУС” е партньор в този проект. Дейността е ограничена, но работата, която е извършена е много професионална. По проекта е работено с двойки, които имат сключен  граждански брак или нямат. Две двойки повече от 7 месеца продължават да получават консултации. Това е труден период на осъзнаване и работата е била ползотворна, защото  малко от двойките са се разделили.
Преодоляване на насилието е изключително трудно и изисква голямо професионално предизвикателство. Много важно е приемането на партньорите такива, каквито са. Мъжете трудно се решават  да посетят юридически и психологически консултации. Най-полезното е, че  консултативната програма за тези хора бе безплатна и те са много доволни, защото външните услуги от този тип са много скъпи и повечето хора не са в състояние да си го позволят. За съжаление, грижата за пострадалите от домашно насилие се изпълнява изцяло от неправителствените организации. Въпреки трудностите, те намират формите и начините за предоставяне на тези видове услуги. Проектът показва, че има необходимост от такива услуги. Струва си държавата да отделя средства и  да намира подходящи помещения  за кризисни центрове и подслони. Българският център за джендър изследвания ще намери други форми, за да продължи тази хуманна дейност по обслужване на пострадалите, защото хората са доволни от направеното за тях .
Трудно се намират и подходящи специалисти, за  да работят  с пострадалите от домашно насилие. Целта на Закона за домашно насилие, поясни Горбунова, е да доведе до промяна в поведението на извършителя на насилието, но със средствата на закона. Много са промените, които тепърва предстои да се решават. Социалните бюра за този тип  услуги нямат статут. Едва сега в МТСП ще се подготвят стандарти  за услуги, свързан с домашното насилие. Едва тогава ще може да се задвижи системата за тяхното  финансиране. Но, за съжаление, това ще стане в бъдеще. Сега са необходими качествени и навременни услуги, но без средства те не могат да се случат.
Всяка трета жена е подложена на домашно насилие и нашите деца страдат от това - водят  несигурен живот, в някои случаи проявяват и агресивност. Необходимо е държавата и обществото да положат усилия за подобряване на благосъстоянието на семействата и осигуряване на едно спокойно и осмислено детство на децата ни. Може би е добра идея към Министерски съвет да се създаде Дирекция, която да се занимава с развитието на семействата и семейната среда. По този начин резултатът на колективната работа ще бъде максимално добър и осмислен за цялото ни общество.

Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар