22 февруари 2012 г.

Остеоартроза и нейното лечение


Остеоартрозата е дегенеративно заболяване, при което се засягат ставният хрущял и всички ставни структури. То засяга предимно хората на възраст над 40 години, като честотата му нараства с нарастване на възрастта. Над 50% от хората в пенсионна възраст в България имат остеоартроза. 
Болните с  остеоартроза се оплакват от болка в засегнатите стави, която се засилва при движение, понякога оток на ставите, хрущене и ограничение на движенията в засегнатите стави. Освен това при рентгеново изследване засегнатите стави се характеризират с поява на остеофити (шипове), стеснение на ставната междина и деформация на ставите. За разлика от остеоартрозата загубата на костна плътност невинаги се свързва със симптоми от страна на пациентите.  Затова е изключително важна навременната диагностика на остеопорозата. 
Лечението на артрозата изисква постоянство. Необходимо е обаче да се намали натоварването на болните стави, да не се остава дълго време в изправено положение, да не се носят тежки предмети и да се регулира телесното тегло. При жени с остеопороза се препоръчва диета, богата на калций (млечни продукти, вкл. обезмаслено и полуобезмаслено прясно мляко, нискомаслено кисело мляко и сирене, тофу, зелени салати от спанак, сушени смокини и кайсии), по-често излагане на слънце и отказ от цигари, алкохол и кафе.
Най-доброто средство са хондропротекторите, от които водеща роля има Артро-Стоп. Най-новият  Артро-Стоп Лейди  е създаден специално за жени над 40 г., когато е желателно да започне активната грижа за костите и ставите.  Артро-Стоп Лейди  съдържа оптималната дневна доза  глюкозамин сулфат 1500 mg, която е научно доказаната ефективна доза при проблеми в ставите. В състава на  Артро-Стоп Лейди е включен уникален OsteoComplex, състоящ се от три  активни съставки, незаменими за поддържане на здрави кости: калций, витамин D и K. Той спомага за предотвратяване на костната загуба, възстановява костните минерали и микроструктура и повишава костната плътност. Дневната нужда от Артро-Стоп Лейди е 3 таблетки дневно в продължение на 3 месеца два пъти годишно - пролет и есен.   
Артро-Стоп Лейди е единственият продукт на българския пазар, който съчетава в едно грижа за костите и ставите. Това улеснява и спестява средства на жените.
Артро-Стоп Лейди облекчава болката в ставите, подхранва ставния хрущял и подобрява подвижността. Продуктът е съвместим при жени на хормонално заместителна терапия, както и за диабетици.

Източник: в."Живот и здраве"

Няма коментари:

Публикуване на коментар