16 март 2012 г.

90% от лекарите в България са недоволни от реформите в здравеопазването


Международният интернет проект www.healthgrouper.com обяви предварителните резултати от проучване за удовлетвореността на лекарите от работата им. Изследването е  направено между практикуващи лекари в България в различни държавни и юастни лечебни заведения. 
Смущаващ е фактът, че близо 90% от лекарите в страната изпитват силна неудовлетвореност от реформите в сектора.
На въпроса: ”До колко сте доволни от реформите в здравния сектор и как те се отразяват на Вашата работа като лекар?”  над 87.2% от анкетираните лекари са отговорили, че са недоволни. 52.2% са  “много недоволни”, 27.2% са се определили като “недоволни”, а 7.8% - “отчасти недоволни”. Само 5.0% от общия брой анкетирани лекари са дали отговор  “отчасти доволни”. Нито един от анкетираните  не е избрал опцията “много доволен”, а 7.8% от анкетираните нямат мнение.
И лекарите, работещи в държавният сектор, и тези в частния изразяват своето недоволство от реформите в здравеопазването, като разликата в процентите е минимална - 95% в държавните болници и 85% от частните практики. Почти половината или 47% от всички анкетирани лекари  отговарят, че биха променили работното си място. От тях 78.6% обмислят да заминат в чужбина, а значително по-малък процент (16.5%) искат да се прехвърлят от държавния в частния здравен сектор. Около 5% от анкетираните лекари дори обмислят възможността да променят професията си. 
Въз основа на тези данни, оценката на www.healthgrouper.com е, че 4-5000 лекари от 35000 работещи в здравната система на Република България обмислят да заминат в чужбина и биха го направили при първа възможност. 
Характерният  профил на лекар, желаещ да замине в чужбина е мъж или  жена на възраст между 36-45 год., със завършена специализация, трудов стаж от 10-15 години, практикуващ в държавна болница, недоволен от ниската заплата, липсата на ясно определени работни правила и без авторитет в обществото.
В по-голям брой от коментарите, лекарите посочват, че биха останали в България, ако се определят ясно правилата на работа и политиката на Министерството на здравеопазване. 
“Бих останал в уредена България, с правила на работа и адекватна политика на Министерството за Здравеопазване” – посочва гинеколог от София с 15 години професионален опит.
На въпроса: “Бихте ли препоръчали Вашата професия на по-младите си колеги?’’ 44% са заявили отрицателен отговор и са избрали съответните опции на скалата. Тревожно висок процент от  от анкетираните доктори - 29% заявяват, че въобще не биха препоръчали професията лекар.
Направеното проучване даде възможност анкетираните да посочат какво не харесват в работата си в България. Анализът на съдържанието (content analysis) оформи 5 основни групи проблеми, които определят причините за недоволството от работата на лекарите в България. 
ниските заплати и начина на финансиране от страна на НЗОК;
многото и сложни административни процедури;
неясните и частични реформи, липса на визия за развитие на здравната система;
отношението на обществото и медиите към лекарите;
корупцията в здравеопазването.
Всяка една от тези групи проблеми ще бъде поотделно разработена и ще бъде обявена  в окончателният анализ на www.healthgrouper.com, който ще бъде публикуван в края на месец март.
Очакванията на международния екип на www.healthgrouper.com са, че проучванията ще дадат възможност за определяне на проблемите и ще предложат варианти  за промени на здравните политики в отделните държави, с което ще се подпомогне прозрачността в здравните системи. Това е второто, от серията проучвания, които www.healthgrouper.com провежда в държавите от  Югоизточна Европа. Първото проучване беше направено в Република Македония.
В проучването участваха общо 255 лекари, от 55 населени места в Република България, представители на 54 различни медицински специалности. Подробна информация за методологията на проучването може да намерите на  www.healthgrouper.com

* * *
Healthgrouper е международен Интернет проект за обмяна на информации в областта на здравеопазването. Проектът е създаден с цел да се даде възможност на всички лекари, стоматолози и здравни институции да направят свой безплатен профил и да представят услугите, които предлагат в една интегрирана он-лайн система, достъпна на девет езика. Healthgrouper  провежда проучвания с ясно установена методология и дава резултатите публично с цел да се конкретизират проблемите, с които се срещат лекарите и пациентите в страните-участнички в проекта. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар