14 март 2012 г.

Д-р Първанова на работна закуска с Барозу


Д-р Първанова, в качеството си на координатор за Алианса на Либералите и Демократите Европа за Комисията по правата на жените и равенството между половете бе поканена на работна закуска по случай Международния ден на жената, заедно с председателя на Европейската Комисия – г-н Жозе Мануел Барозу и г-жа Вивиан Рединг, комисар по правосъдие, основни права и гражданство. Домакин на събитието бе председателят на Комисията по правата на жените и равенството между половете - г-н Густавсон.

По време на тази среща бяха обсъдени теми, свързани с неравнопоставеността между половете в бордовете на големи компании и възможните начини да се насърчава паритет в бизнес лидерството.

Именно това бяха основните теми и в публикувания през миналата седмица Доклад на Европейската Комисия за ролята на жените в процеса на вземане на икономически решения. Докладът отчита прогреса на стартираната през миналата година от г-жа Вивиан Рединг доброволна инициатива (Women on the Board Pledge for Europe) за установяване на равнопоставеност в бордовете на компаниите. Тя призова европейските корпорации да увеличат дела на жените в управителните си съвети до 40% до 2020 г.

Само 13.7% от ръководните постове в европейските компании са заети от жени. Съществува значителна разлика между отделните държави-членки - жените представляват 27% от ръководните постове в най-големите финландски компании, но едва 3% в Малта. В ЕС все повече растат привържениците за налагане на задължителни квоти за мъже и жени в компаниите.

Д-р Първанова повдигна темата за регулаторен натиск по този въпрос. Преди закуската българският евродепутат заяви: "Равенството между половете в бордовете на компаниите е двигател за икономически възход. Според данни на консултантската компания "Макензи", участието на повече жени в управлението на предприятия води до съществен ръст в оперативните печалби на търговските дружества. Затова аз се ангажирам на тази закуска да повдигна въпроса за квотите, кой е най-удачният начин за налагането им на европейско ниво и кои са евентуалните санкции, които ще осигурят ефективното им прилагане. Приветствам работата на комисар Рединг в тази насока и вярвам, че с общи усилия ще наложим среда, в която жените имат стимул и получават равни възможности за развитие на кариера в бизнес средите".

Информация: Офис на д-р Антония Първанова

Няма коментари:

Публикуване на коментар