13 март 2012 г.

Заетост и доходи – диалог за растеж и по-добро бъдеще на България

Международната конференция "Заетост и доходи - диалог за растеж и по-добро бъдеще на България" бе организирана съвместно от КНСБ, КТ "Подкрепа" и международната конфедерация на профсъюзите, със съдействието на фондация "Фридрих Еберт". Участие взеха лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и д-р Константин Тренчев, представители на Международната организация на труда, Международния валутен фонд и независими български и чуждестранни експерти.
28 информационни и 10 кариерни центрове ще бъдат създадени за повишаване на заетостта при младежите. Реализацията им е част от мерките по Националната инициатива "Работа за младите хора в България". Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на откриването.

Целта на тази инициатива е обединяване на усилията на правителството, работодателите, синдикатите и местната власт за подобряване на заетостта на младите хора до 29 години. Министър Младенов подчерта, че мерките по Националния план за действие по заетостта и оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" са насочени към субсидирана заетост, стажуване и чиракуване, за обучение и квалификация. Той поясни, че идеята е в срок до четири месеца, да се намери работа на завършилите средно или висше образование младежи.

По време на откриването на конференцията министър Младенов очерта реализираните инициативи благодарение на социалния диалог. Той открои актвизираната работа на областните съвети за тристранно сътрудничество и регламентирането на редица мерки, които са направили пазара на труда по- гъвкав и същевременно са внесли по-голяма сигурност за работниците. Министър Младенов призова работодателите и синдикатите да използват по-активно Националния институт за помирение и арбитраж за предотвратяване на конфликти. 

За по-малко от година минималната работна заплата се е повишила с над 20%, съобщи министър Младенов. Той допълни, че през четвъртото тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на 2010 г. средната работна заплата се е повишила с 8.7%. Министър Младенов запозна участниците във форума с политиката на правителството, насочена към деинституционализацията на социалните домове и насърчаването на приемната грижа. 

Информация: МТСП

Няма коментари:

Публикуване на коментар