23 април 2012 г.

Стимул за назначаване на безработните хора


Безработни лица ще стартират свой бизнес до 20 000 лв. чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Предвидени са 75 млн. лв. 2/3 от тях ще бъдат предоставени под формата на грантове до 20 000 лв. Желаещите ще трябва да разработят подробен бизнес план и да го представят в бюрата по труда. До 60% от сумата може да се използва за оборудване и ремонт на новосъздадените малки предприятия.

От началото на м. октомври 2011 г., когато започна набирането на заявления за включване в обучение по схемата, до момента общо 18 200 безработни лица са изявили желание да преминат подходящо обучение за придобиване на професионална подготовка и умения за стартиране и управление на собствен бизнес. От тях над 12 000 са одобрените да получат ваучери за обучение, 9 800 са се включили в обучение, а близо 4 800 са онези, които вече успешно са завършили обучението.

Целта е чрез средства по схемата да бъде даден старт на 2 500 новосъздадени предприятия, обучение на 25 000 лица за развитие на предприемачески умения. Предвижда се  7 500 лица да бъдат заети в създадените предприятия 1 г. след приключване на финансирането. Краен срок за кандидатстване – 31 май 2013г.

В рамките на Компонент III, лицата, стартирали проекти по Компонент II, ще могат да се възползват от допълнителна подкрепа за стартиране на своята самостоятелна стопанска дейност, предоставяна от фирми и организации с достатъчен и доказуем опит при предоставяне на съответните услуги. Част от допълнителните консултантски услуги ще включват услуги по изготвяне на маркетингови проучвания и анализи, консултации по информационни технологии, консултации по счетоводна отчетност и финанси, консултации във връзка с изискванията на националното законодателство и европейските норми в конкретната област. 

Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар