24 април 2012 г.

Предизвикателствата за България за периода 2014-2020 г. по приоритетите на Eвропейската кохезионна политика


Фондация „Отворено общество”, Форум „Гражданско участие” и Фондация PROINFO  организираха конференция на тема: Социалното включване на гражданското общество в кохезионната политика за периода  2014-2020 г.

Министър Томислав Дончев сподели, че за този период България ще разполага с 3,6 млрд. лв. за дейности, финансирани чрез Европейския социален фонд. Трудно е за неправителствените организации да усвояват средства от Европейските фондове, защото те самите нямат необходимия капацитет.
На конференцията бе обърнато  внимание на мерките за социално включване на групите в неравностойно положение в контекста на новостите в Кохезионна политика на ЕС.
Основните приоритети за социалното включване са свързани с достъп до заетост за търсещите работа и неактивните лица, включително местните инициативи за заетост, и подкрепа за мобилността на работната сила; насърчаване на социалното приобщаване и борба с бедността, повишаване на достъпа до услуги, които са устойчиви, висококачествени и на достъпна цена, включително здравни и социални услуги от общ интерес; намаляване на преждевременното напускане на училище и насърчаване на равния достъп до висококачествено предучилищно, основно и средно образование; подобряване на качеството, ефикасността и достъпа до висшето образование с цел увеличаване на участието и подобряване на равнищата на образование.

За участието на европейските и българските граждани в процесите на вземане на решения в Европейския съюз говори г-жа Меглена Кунева. Всички европейци трябва да знаят правата си и да ги отстояват. Много неща в работата на Eвропейската комисия  могат да бъдат променени, благодарение на събрани 1 млн. подписа от седем европейски страни.

Интересно беше представянето на проекта  за Българска виртуална къща от г-н Петко Георгиев, председател на УС на Фондация PROINFО. Виртуалната къща няма да е само обикновен информационен сайт, но и ефективна помощ за всички и ще действа от 1 май 2012.

Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар