25 април 2012 г.

С любов към професията


Запознах се с инж. Емил Йончев в микробуса за специализиран транспорт на хора с увреждания в столицата. Той беше в инвалидната си количка, но с нищо не издаваше, че е болен и е над 81 години. Звучеше бодро, личеше, че е упорит човек и гони целите си докрай.

Попитах го къде отива, а той с гордост ми каза, че го чакат експерти от Столична община. По професия той е електроинженер и се е занимавал с радиотехника. Има съпруга, 2 дъщери и 3 внуци, които много му помагат.

Работил е в Параходство “Българско речно плаване” - Русе,  в Министерство на вътрешните работи повече от 20 години и Министерство на отбраната. Получил е допълнителни квалификации във Виена и Лондон и специализирал радиолокация.

Вследствие диабетно заболяване от 2007 година е на инвалидна количка, но оттогава не е престанал да се бори с живота и да доказва, че може да работи по 15 часа на ден, да  създава схеми и да постига желаните резултати.

През целия си живот инж. Емил Йончев се е стремял да бъде полезен с работата си не само на себе си, но и на хората. Сега е подготвил патент за осигуряване на ефективно осветление. С това изобретение  85 000 икономични лампи ще спестят 36 млн. квтч годишно. При прилагане на това изобретение на 85 000 лампи животът им ще се удължи от 50 000 до 100 000 часа. Тази повишена ефективност може да е полезна за общините в цяла България, Европа и света, защото икономията на електроенергия е значителна. Всеки  човек може да използва това изобретение в дома си и да икономисва значително количество електроенергия.

Г-н Йончев работи по още един проблем от глобален мащаб - намаляване на отделяния въглероден диоксид при отворени и затворени пространства. Това е изключително важно за използването на специални апарати за намаляване на вредните излъчвания в болници и детски градини. Същата прекрасна възможност имат и колоездачите, които искат да живеят активно. Те ще могат да носят мобилно диодно устройство, което  ще помага за намаляване на вредните въздействия. Захранването на тези устройства ще стане с използване на възобновяеми източници без допълнителен разход на енергия.
Тази технология може да се използва в градския транспорт и за борбата с комарите.

В продължение на една година г-н Йончев е работил денонощно по схемите и това е благодарение на 60 годишния му професионален опит. Самият той казва, че е много упорит и едва сега може да покаже на практика това, което е работил в областта на диодите.

Предстои му да работи и по втори етап, свързан с още по голямо намаляване на енргийния разход, за да бъде той сведен до 95 %.

Нека му пожелаем най-вече здраве и сили, за да издържи на напрежението и да реализира успешно своите хуманни цели и да се регистрират и използват патентите му,  които ще донесат на обществото големи икономии на електроенергия и опазване на околната среда.

Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар