15 май 2012 г.

Българският политик и еврокомисар Кристалина Георгиева посвети един ден на срещите си с хората



На 9 май т.г.  Кристалина Георгиева бе включила в програмата си шест прояви, като най-значимите от тях бяха срещите й със студентите от Софийския университет и с приятелите й от Фейсбук, които са вече над 16 000.
 Георгиева посочи, че съотношението на българите във "Фейсбук" към общия им брой е два пъти повече от средното за света. Според нея това се дължи на способността на младите да се приобщават бързо към новото и на нуждата им от поле за изява.
Въпросите, които бяха зададени към Кристалина Георгиева бяха свързани с доброволчеството и социалните мрежи, националната стратегия за устойчиво развитие, проблемите във финансовия сектор и бъдещето на Европейския съюз.
По данни на проучване на "Евробарометър", България е във втората третина по участие в доброволчески дейности в Европа. По този повод Георгиева  изготвя законодателно предложение за създаване на доброволчески корпус, което трябва да влезе в сила до края на тази година.
Според еврокомисаря трябва да се изготви и национална стратегия за устойчиво развитие, но по-важното е обществото да бъде обучавано за съществуващите рискове за околната среда, които са следствие от нашите действия.
На тези срещи, тя не се уморяваше да отговаря на задаваните въпроси от младите хора и за това отдели двойно повече от своето време. В продължение на два часа европейският ни комисар разказва за положението на световната икономика, която дава силно отражение върху тенденциите за развитие в света и в България.
Ние трябва да гледаме на Европейския съюз, като нещо, което работи както за нас, така и за света. Истината е обаче, че Европа има най-силната икономика в световен мащаб и е в състояние да реши проблемите си.
Кристалина Георгиева обърна внимание в своите отговори, на това, че Европейският съюз е все още много млад. Нужно е време, за да укрепнат връзките между страните членки, но най-важното е, че имаме ресурси и възможности не само да се справим с настоящето положение, но и да създадем устойчиво развитие.
Що се отнася до България, достатъчно е да се придържаме към започнатите реформи и да продължим да работим по тях. Имаме изцяло подкрепата на Европа за развитие на малкия и среден бизнес у нас, както и за повишаване на заетостта. Благодарение на пълното използване на перспективите за зелен растеж.,  това означава за България енергийна ефективност, което от своя страна дава повече възможности за малките и средни фирми и е напълно възможно в рамките на следващите години да се създадат 5 000 000 работни места.
Или да вземем въпроса за иновациите. Ние европейците имаме един сериозен проблем – това, че за нас струва много скъпо фирмите да въвеждат патенти в действие. Създаването на европейски патент може да открие 3,7 милиона работни места в най-ценната област – иновациите. Какво се получава – понеже наистина е скъпо и е много трудно да се иновира в Европа, фирмите предпочитат да отидат в САЩ, където е с десетина пъти по-евтино. Премахването на тези бариери пред европейските фирми и пред европейската икономика може много бързо и ефективно да реши до голяма степен проблема със заетостта.
Кристалина Георгиева обясни на младите хора, че кризата в Европа не се проявява еднакво във всички държави. Младежката безработица на континента е над 25%. Въпреки това младите българи са конкурентноспособни на европейския пазар на труда. Те са образовани, интелигентни и не се притесняват да изказват своето мнение по различни въпроси.
Според българският еврокомисар образованието, здравеопазването и заетостта са най-приоритетните области за България. Заради демографската криза у нас, много е важно и ценно да се образова всяко дете. За съжаление обаче, българският бизнес избягва да инвестира достатъчно средства за квалифициране и преквалифициране на работниците си.
Отговорите на Кристалина Георгиева показват нейното голямо желание да помогне светът да се промени и тя самата да бъде частица от този процес, който постепенно върви към по-прогресивно и положително мислене. Прави впечатление, че анализите й доказват, че ако работим по-ефективно и използваме всички възможности, България ще постигне много в своя растеж. Широтата на нейното мислене открива нови хоризонти в различните области на икономиката, не само за България, но и за света. Нейната безгранична вяра в доброто ще помогне на младите да осмислят своето съществуване и да тръгнат по нов път.
Това беше първата по рода си среща на живо на еврокомисаря с приятелите й от социалната мрежа.  Кристалина Георгиева възнамерява да превърне в традиция тези срещи, защото се оказва, че те са много ползотворни и вдъхват надежда на хората за пълноценен живот.


 Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар