30 май 2012 г.

Цели и приоритети на Националната стратегическа референтна рамка


През последната година и пет месеца България отбелязва значителен ръст във финансовото изпълнение на седемте оперативни програми по Структурните и Кохезионния фонд на ЕС. Това заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев по време на публичното представяне на първата оценка на резултатите и напредъка по отношение на целите и приоритетите на Националната стратегическа референтна рамка и приноса на Оперативните програми към тях.  

Прегледът на текущото изпълнение по седемте оперативни програми показва, че към 30 април 2012 г. България е удвоила ръста на изплатените и на договорените средства спрямо периода до 2010 г. Към края на м. април 2012 г. са платени суми в размер на 3 421 000 000 лв., което представлява 22% от бюджета на програмите, при едва 10% в края на 2010 г. Размерът на договорените средства към същия период възлиза на 11 750 000 000 лв. или 75% от бюджета им, при 37% в края на 2010 г., което също показва удвояване на темповете на договаряне. Реалното изпълнение на сертифицираните разходи към края на миналия месец е 2 443 000 000 лв., с което декларираните разходи към Европейската комисия възлизат на 16% от бюджета на всички програми (при 6% в края на 2010г.) и е отбелязан над 150% ръст в размера на сертифицираните разходи.

„Няма смисъл да се фокусираме само върху финансовия и материалния напредък. По-важно е да си зададем въпроса какъв е ефектът от средствата, които се изразходват. Към момента можем да отчетем, че отвъд абстракциите на плащанията и особено на данните, свързани с проценти, вече има резултати, които са видими и осезаеми от българските граждани", заяви министър Дончев.
„Отбелязаният ръст е факт, ние се гордеем, но трябва да направим още по-добра мобилизация, защото разполагаме с още година и половина срок за договаряне на останалата една четвърт от целия ресурс и имаме близо две години и половина време за изплащане на всичко, което е договорено". 
По думите на министър Дончев се очаква до края на тази година по значителна част от програмите да бъдат договорени над 90% от предвидените бюджети. Той сподели още, че се обсъждат възможности за промяна в оперативните програми, като се отрази натрупания до момента опит и се подобрят условията и правилата, като в резултат бъде постигнато максимално усвояване на средствата. В допълнение се предвижда още през тази година да стартира използването на експертизата на международните финансови институции, което също да има пряко отражение върху повишаване темпа на ползване на средствата.

Източник: Структурни фондове на ЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар