14 юни 2012 г.

Еврокомисар Хаан одобри финансиране от 42.5 млн. евро за трамвайния и тролейбусния транспорт в София


Европейският комисар по въпросите на регионалната политика Йоханес Хаан одобри днес инвестиции в размер на 42,5 милиона евро за развитието на Проекта за интегриран столичен градски транспорт. Този проект, в който България участва със 7,5 милиона евро от допустимите разходи, ще помогне за модернизирането на части от градската трамвайна и тролейбусна мрежа. Инвестицията се прибавя към 340-те милиона евро, които вече бяха отпуснати за софийското метро.
Проектът включва закупуване на 50 нови тролейбуса и изграждане на нова трамвайна линия от Семинарията до ж.к. „Дървеница“. Освен това ще бъде модернизирана и трамвайната линия по бул. „България“.
Създаването на интелигентна система за управление на трафика, която дава предимство на превозните средства от обществения транспорт по определени участъци, е важен елемент от инвестицията. Това ще позволи по-лесно и бързо придвижване на тези превозни средства, което ще намали времето за пътуване. Пътниците ще получават и по-пълна информация чрез поставянето на общо 600 електронни информационни табла на спирките на обществения транспорт.
Инвестицията е част от усилията за постигането на целите за намаление на въглеродните емисии на общоевропейско ниво. Сходни транспортни проекти се подготвят или вече са в различни етапи на реализация в Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора и Плевен.

Информация: Европейска комисия

Няма коментари:

Публикуване на коментар