13 юни 2012 г.

Национален форум на социалните услуги


От 4-ти до 6-ти юни 2012 в к.к. „Златни пясъци“ - Варна се проведе шести национален форум на доставчици на социални услуги.
Организатор на форума бе Националният алианс за социална отговорност /НАСО/ с подкрепата и партньорството на Министерството на труда и социалната политика, Националното сдружение на общините в Република България и Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания /EASPD/.

Участие във форума взеха над 250 ръководители, експерти, специалисти и представители на държавни и общински институции и структури, неправителствени организации.
Връчени бяха традиционните годишни национални награди за активна социална политика.
Голямата награда тази година бе присъдена на Национално сдружение на общините в Република България.
Сертификат за достъпност бе присъден на домакина на събитието - хотел „Мелия Гранд Ермитаж“. Сертификатът получи генералния мениджър на хотела г-н Хуан Педро Лемес.
На конференцията бяха направени следните предложения: Народното събрание да ускори адаптирането на нормативната уредба в България, съответстваща на ратифицираната Конвенция на ООН за правата на хората с увреждания; Министерството на финансите да актуализира финансовите стандарти за финансиране на социалните услуги; Министерството на труда и социалната политика да приеме стандарти за качество на социалните услуги и завишаване на ефективността и обхвата им, осигуряване на възможности, чрез политики, програми и проекти за включване на граждански организации в процеса на реализация на социални услуги; общините да ускорят процеса на възлагане изпълнението на социални услуги от външни доставчици и неправителствени организации; пожеланието на доставчиците на социални услуги бе да подобрят капацитета на своята работа, да разширят мрежата в цялата страна, да разработят и въведат сертификат за наличие на капацитет.


Специализирано образование

Модели на добри практики по отношение на образованието представиха: Община Варна, Агенция за социално развитие Вижън, директори на училища и детски градини. В дискусията взеха участие родители, социални асистенти, учители и други. Представен бе европейски проект за изграждане на европейска мрежа за социални услуги.

От изказванията пролича притеснението на директорите на училища по отношение на новия Закон за образованието. Участниците във форума се питаха  масовите училища ще имат ли готовност да поемат потребностите на децата с увреждания.
Проф. Владимир Радулов поясни: „Тези деца трябва да бъдат обучавани и училищата да имат капацитет и възможности. Децата с множествени увреждания и увредено зрение се обучават в специализираното училище за деца във Варна и София от 1997 г. Създаден е и Център за ранно въздействие. Това е една перспективна възможност за специализирано образование на тези деца. Новите функции в помощните училища той вижда като обучение на деца с множествени увреждания. Това е едно високохуманно дело и ние трябва да го съхраним за учителите, които работят в тази област.”
Много важно е да има добра пътека между родители, деца и учители, за да се получи необходимият ефект за пълноценното обучение на децата с увреждания – нещо, което все още не се случва.


Социални услуги

През втория ден на конференцията бе обърнато внимание на проблемите на социалните услуги. По този повод зам.-кметът на община Варна сподели, че все повече се налага възможността социалните услуги да бъдат извършвани от общината. За Деня на социалните работници хората от този сектор ще получат по една работна заплата. В тези тежки времена, сподели той, се стремим да организираме социалните услуги и да ги направим по-достъпни за хората с увреждания и за възрастните хора.
“В Европа хората с увреждания са 80 млн. На всички тези хора ние се стремим да дадем максималното, за да живеят по-добре, каза Люк Зелдерло – генерален секретар на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания (EASPD). В социално - здравния сектор има какво да се работи. Хората трябва непрекъснато да бъдат обучавани и да се борят за намаляване на бедността. Примерно, много важно е да се насърчава заетостта и за обществените поръчки да не се търсят най-ниските цени.”
Европейската комисия все повече разбира колко е важен секторът „Социални услуги” и затова все разработва политики, които улесняват работата на предприемачеството. “В социалния сектор трябва да се влагат  инвестиции за бъдещето”, подчерта той.

На конференцията бе обърнато внимание на схемата за общността. Благодарение на нея ще бъдат изследвани потребностите на хората, за да се види какви социални услуги да бъдат извършвани в самата общност.
Бюджетът за социални дейности на общините е над 316 млн. лв. От тях над 200 млн. са изразходвани.

Чрез тези дейности се осигурява по-голям достъп до социални и здравни услуги. Има възможност по програмата за развитие на кариерата да бъдат назначени 600 младежи, включително и с увреждания, за 9 месеца в различните министерства.
Веселина Стоилова, омбудсман и Председател на Обществения съвет във Варна сподели, че когато се планират доходите за хората с увреждания трябва да се взема за база линията на бедността, защото никой не трябва да живее под тази линия.
Най-важното за хората с увреждания са домашните помощници и социалните асистенти. Без тях те трудно могат да живеят пълноценно. И затова тя предлага тези услуги да не бъдат по програми, а персонални. Те помагат и за подобряване социалните контакти на хората с увреждания. Много важно е да бъде организиран и добър специализиран транспорт по места. Все още той е недостъпен за много хора.
Не по-малко важни са кинезитерапията, професионалната реализация, хосписите, защитените жилища и дневните центрове.
Необходимо е повече внимание да се обръща на хората с множествени увреждания и тяхната подкрепена заетост, за да живеят достойно, както всички други.
Интерес предизвика изказването на  психолог от Центъра за обществена подкрепа в Ямбол. Той разказа за работата си с родителите на деца от уязвимите групи и за това, че са създали  професионална мрежа за деца „Заедно можем повече”. Най-хубавото в случая според него е, че колегите от Източна България  се подкрепят взаимно.

Министерството на труда и социалната политика финансира 110 услуги, 31 социални предприятия и ромски включвания от Европейския социален фонд.


Един успял българин

Председателят на Национален алианс за социална отговорност сподели, че все повече трябва да се обръща внимание на корпоративната социална отговорност. Към организацията ще бъде създаден обучителен център и помощно бюро за социални услуги.

Георги Георгиев е председател на Национален алианс за социална отговорност, а също и председател на Агенция за социално развитие „Вижън” във Варна. Това е една организация с 15 годишна дейност. Преди 10 години тя създава услугата „Личен асистент” с 30 човека. В момента в агенцията работят 150 човека с 60 изпълнени проекта. Така че организацията на Георгиев е един утвърден доставчик на услуги. Тя е първата българска организация, приета в Европейската асоциация за доставчици на услуги за хора с увреждания. През 2007 г. се е родила идеята за организиране на национални форуми за социални услуги. Тогава участниците са били само 50. Преди 3 години се създава и сдружение „Национален алианс за социална отговорност”. В него влизат не само неправителствени организации, но и Сдружението на общините.
За себе си той казва, че обича да работи с хора, които са професионално обвързани със социалната тема. Георгиев е завършил икономика - „Управление на социалната дейност”. Има семейство и две деца, които също иска да приобщи към социалната сфера. Гордост за него е, че организацията е станала национално представителна и може да получава средства от държавния бюджет. Тя участва и в борда на Европейската асоциация за социални услуги за хора с увреждания. Всичко, каквото правим, казва той, е лично изстрадано и е много истинско.
Цялата концепция за организацията е разработена на базата на опита. Ние си партнираме не само с неправителствени организации, а и със сдруженията на общините, с фирми за социални услуги. Георгиев сподели, че е събрал 20-годишен опит в тази сфера и е разбрал, че партньорството с различни институции е изключително важно за постигане на ефективност в работата.
В международната година на активния живот на възрастните хора проявите на организацията ще бъдат насочени към подобряване живота на възрастните хора, за да стане България част от общата европейска атмосфера.

Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар