27 юни 2012 г.

Неправителствените организации в търсене на промени за развитие


На 26.06.2012 г. в Министерски съвет се състоя обсъждане на Стратегията за подкрепа на развитието на гражданските организации в България в периода 2012 - 2015 г. и Визията за създаване на механизъм за финансиране на гражданския сектор. Инициатор на срещата бе министъра по управлението на средствата от ЕС Томислав Дончев. Предстои до края на м. юли двата документа да бъдат разгледани от Съвета за развитие и предложени за приемане от Министерския съвет.
Към настоящия момент в България има повече от 34 000 регистрирани фондации и сдружения. От тях над 9 000 са вписани в Централния регистър при Министерството на правосъдието като организации в обществена полза. В Информационния портал за неправителствените организации в България (www.ngobg.info), в който към април 2012 г. са регистрирани над 5 400 организации, най-много са регистрираните в София (над 2 000), следвана от Варна, Пловдив и Бургас (с по около 300 организации в Портала). Най-голям брой организации работят в сферата на образованието (13 %), социалната сфера (11 %), култура (9 %) и младежки проблеми (7 %).
Проблем представлява и развитието на дарителството у нас. Според Световния дарителски индекс за 2012 България е поставена на 145-о място от общо 150 страни. Според изследването само 13 % от хората у нас са дарявали за гражданска организация и само 5 % са били доброволци за такава.
Неправителствените организации защитават гражданските права, участват активно при изработване на политики и закони и тяхното прилагане, както и при предоставянето на услуги за гражданите.
Предстоят промени, свързани със създаване на Съвет за гражданското общество към Министър-председателя. Необходимо е постигането на финансова устойчивост за гражданските организации в България, подкрепа и насърчаване на дарителството; създаване на прозрачен механизъм за финансиране на гражданския сектор в България; унификация и електронизация на процедурите за кандидатстване за финансиране от държавния бюджет на граждански организации; създаване на Фонд за развитие на гражданското общество.
Томислав Дончев поясни, че в рамките на предварително определения срок за изпращане на коментари и предложения по двата документа бяха получени предложения и становища от 44 организации и лица, както и над 130 коментара.
Предложените коментари включваха и предложение за разработване на информационна система, аналогична по функционалност и организация на процесите на Търговския регистър, в която да се вписват промяна на обстоятелства, протоколи, отчети и други документи чрез електронен подпис.
Присъстващите подчертаха, че  е много важно да се обърне внимание на гражданската активност, да се създадат ясни правила и възможности за гражданско участие, едно от които е подкрепата за доброволчеството в България, вкл. и като възможност за стаж на студенти и приемане на закон за доброволчеството.
Предвижда се към министър-председателя да се създаде Съвет за развитие на гражданското общество. Съветът ще координира и следи за изпълнението на Стратегията за подкрепа на развитието на гражданските организации в България.


Конкретните дейности и програми, за които ще се предоставят средствата ще бъдат определени въз основа на приетата Стратегия за подкрепа за развитието на гражданските организации в България. Тези дейности могат да включват:
• Подкрепа за изграждане на организационен капацитет на гражданските организации като годишни летни училища, национална конференция на гражданското общество, награди за доброволчество и т.н.
• Създаване на мрежи от организации и подкрепа за дейности, свързани с представителство на гражданското общество.

Предвижда се разпределението на средствата да става на конкурсен принцип. За това ще отговаря Министерството на правосъдието, като всички процедури с набиране на предложения, оценяване, селекция и мониторинг, може да се възложат на външна организация по механизма на техническата помощ, използвана от различни донорски програми.  
В управлението на Фонда мнозинство трябва да имат представители, избрани от граждански организации, които да имат поне 5 години реално осъществявана дейност. Фондът ще поеме разпределянето на конкурсните средства вместо външната техническа помощ и по този начин ще се натрупа капацитет в една структура, която да подкрепя развитието на гражданското общество (съответно средствата, отиващи за техническа помощ през 2013 г., ще бъдат използвани за администриране на програмата от Фонда през 2014 г.). Държавата ще предоставя ежегодно чрез Закона за държавния бюджет за съответната година финансов ресурс, който ще нараства на годишна база според възможностите на бюджета.

Размерът и видът на финансирането ще бъдат свързани с краткосрочна, за проекти с период на изпълнение до 1 година от 10000 до 50000 лв., и стратегическа/средносрочна,  за проекти с период на изпълнение до 2 години до 80000 лв., финансова помощ. Организациите трябва да предоставят 5 % собствен принос, който може да е и нефинансов, за което следва да се изработят ясни правила за остойностяване.

За финансовите средства могат да кандидатстват само организации в обществена полза, вписани в Централния регистър.

Промените, които ще бъдат направени по отношение на неправителствените организации още веднъж ще покажат, че правителството се стреми и тези граждански организации да станат по-устойчиви и да развиват нормално своите дейности. На някои от тях тези промени не им харесват, защото трудно могат да се разделят с доброто старо време, но, „Дай, Боже!”, всичко да е както трябва – открито и прозрачно, и организациите, които действително работят, да имат възможност да укрепват и да се развиват все по-добре в интерес на гражданското общество.

Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар