29 юни 2012 г.

Добрата политика на МОТ спомага за нови работни места


Заедно с представители на синдикатите, Министъра на труда и социалната политика  на пресконференция представи резултатите от участието на националната тристранна делегация в работата на 101-та редовна сесия на Международната организация на труда. 
В периода 10-12 юни 2012 г. в Женева, Швейцария пред участниците в сесията министър Младенов представи предприетите мерки от българското правителство по отношение на младежката заетост.
Отчетено бе, че над 75 милиона млади хора по света са без работа, което прави 60%. Младите хора от 16 до 24 години най-трудно си намират работа и затова у нас са повече от 30%, а от 19 до 29 години те са 17%. От началото до сега  министерството е организирало 200 приемни в малките населени места, за да  убеждава младите да се регистрират в Бюрата по труда.
Сериозна е грижата на Правителството за образованието на младите хора. Двете министерства - на труда и на образованието - са се споразумели да обменят информация, колко от децата са напуснали училище или са завършили средно или висше образование, за да могат след 4 месеца без работа да им се предлагат професионално образование или работа. Министър Младенов информира журналистите за създадения по време на конференцията Комитет относно младежката заетост. На форума в Швейцария той информира участниците за предприетите от правителството мерки за насърчаване на младежката заетост - националната инициатива „Работа на младите хора в България” и Националното споразумение „Първа работа”.

МТСП подкрепя прехода от образование към заетост чрез осигуряване на първа работа, стажуване, чиракуване и субсидирани работни места, отбеляза министър Младенов. Той добави, че преходът се извършва чрез прилагането на активни политики на пазара на труда с фокус върху младите хора в неравностойно положение. По неговите думи кризата в младежката заетост може да бъде преодоляна чрез засилена координация между правителството, социалните партньори и чрез подкрепата на международни институции. Във връзка с това на 16 и 17 юли 2012 г. ще се състои тристранна международна конференция в София на тема “Създаване на нови работни места”. Форумът ще се проведе съвместно с Министерството на финансите, Международната организация на труда, Международния валутен фонд и Международната конфедерация на профсъюзите, информира министър Младенов. Страните ще търсят възможности за създаването на нови работни места и икономически растеж в България.

Първичният пазар на труда трябва да генерира качествени работни места за младите хора, с разширени възможности за чиракуване и стажуване,  отбеляза на пресконференцията днес президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Тези два дни за министър Младенов са били много напрегнати, защото е осъществил срещи с представители от различни страни. Най –голямо желание за съвместна работа са проявили хърватите.
Той обяви, че председателят на КНСБ  - Пламен Димитров е избран за говорител на Комисията на Международната организация на труда. Ето какво сподели Пламен Димитров: “МОТ има все по-голямо влияние върху работата на организациите в различните страни. Провеждат се конкретни форуми, политики, документи. Участието на България в Управителния съвет на МОТ говори, че се цени все повече дейността на българските партньори. Вече МОТ може да предложи повече на отделните правителства, освен от европейските страни, и от Африка, Австралия, Канада и др. Макрополитиката, която МОТ  предлага има своите измерения и може да се прилага от правителствата за осигуряване на нови работни места.”

Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар