14 юни 2012 г.

Въвеждат се ясни правила в областта на защитата от домашното насилие


Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на домашното насилие, чиято цел е да се въведе по-голяма оперативност и прозрачност на процедурата по финансирането на проекти на юридически лица с нестопанска цел за разработване и изпълнение на програми в областта на защитата от домашното насилие.
Правилникът урежда взаимодействието на държавните органи и юридическите лица, които работят за защита от домашното насилие, и финансирането на проекти на юридическите лица за разработването и изпълнението на програми за превенция, за предоставяне на помощ на пострадали от домашно насилие, за обучение на органите, които прилагат закона, както и за промяна в поведението на насилниците.
Предлаганите промени предвиждат Министерството на правосъдието, съгласувано с министерствата на вътрешните работи и на труда и социалната политика, ежегодно да определят приоритетни дейности за финансиране. Те ще бъдат съобразени с целите, заложени в Националната програма за превенция и защита от домашното насилие, която се приема всяка година от Министерския съвет. Конкурсите за финансиране на проекти ще бъдат обявявани до 15 април, а не както е в момента – до 15 януари. По този начин те ще могат да бъдат съобразени с приоритетите в Националната програма, която по закон се приема от МС до 31 март.
Подробно е разписана изискваната информация за кандидатстващата организация и за предлагания проект, което ще позволи ускоряване на вземането на решение от комисията за избор на проектите. Освен това се предвижда комисията да разработи и приеме насоки за кандидатстване и отчитане на проектите, както и точкова система за оценяването им, които ще се одобряват със заповед на министъра на правосъдието и ще се обявяват в интернет страницата на министерството. По този начин кандидатите ще разполагат с нужната им информация относно допустимите разходи, максималните размери на разходите и начините на отчитането им и оценяването на проектите.
Направените промени в Правилника създават прозрачност и публичност на процедурата по кандидатстване и ясни и обективни вътрешни правила за работа на комисията.

Информация: Министерски съвет

Няма коментари:

Публикуване на коментар