15 юни 2012 г.

Италианец 25 години се преструва на незрящ


Четвърт век италианец успя да излъже държавата и да получава инвалидна пенсия с придружител. Благодарение на системата от камери, „падна завесата”. Римлянинът трябва да върне на държавните органи 400 000 евро. Чрез камерите се установи, че "незрящият" се движи успешно в хаотичния римски градски транспорт и не ползва придружител, разхождайки се в римските паркове. Всъщност той успява да излъже лекаря, издал решение за слепота.

Подобен случай е регистриран миналата година също в Италия.
Пред съда в градчето Луго, Северозападна Италия, 62-годишна жена се появи, която години наред е получавала инвалидна пенсия за слепота. А всъщност живяла нормален живот. Работила е в своя фризьорски салон и самостоятелно карала колело. При проверка на досиетата на незрящите хора и техните професионални дейности, полицията успяла да достигне до този салон. Проследявана е няколко дни, като е снимана да подстригва коси на своите клиентки, как нормално се движи по улиците и спазва светофарите, избира си в магазините дрехи и сама се грижи за покупките за домакинството си.
По този начин фризьорката е взела пенсии на стойност общо 43 000 евро. Съдия веднага е запорирал сметките й и решил да се обърне към комисията, издала решението за инвалидност.

Превод от чешки: Ваня Петкова

Blesk.cz

Напоследък много се говори и у нас за мними инвалиди. Би трябвало компетентните органи да поемат инициативата и, предполагам, ще намерят много такива „хора с увреждания”, които ще трябва да връщат надвзетите средства. По-сериозен е въпросът за експертните комисии, които издават тези решения срещу заплащане, също да понесат отговорността, като бъдат осъждани. И едва тогава всеки ще се замисли дали да издава такова решение, свързано с над 90% загубена работоспособност, и то с придружител.

Няма коментари:

Публикуване на коментар