3 юли 2012 г.

Специфичните за България препоръки 2012 г.


На среща със специалисти, журналисти и представители на гражданското общество г-н Висенте Хуртадо Роа, експерт по политиките в Генералния секретариат на Европейската комисия говори подробно за специфичните препоръки към България 2012 г.

Силно впечатление ми направи задълбоченото проучване от Европейската комисия на състоянието на икономиката, образованието, здравеопазването, проблемите в администрацията, координацията между отделните институциите и необходимостта от енергийна ефективност в нашата страна. Препоръките са съвсем основателни и навременни. Те идват да покажат колко много трябва да се работи, за да преуспеем.  Много важно според г-н Висенте Хуртадо Роа е да се координират политиките на всички страни, за да може Европейската комисия да взема правилните и точни решения по различните проблеми и да върви в правилната посока. Повечето страни имат много дефицити, докато България в това отношение е работила много добре. Той обърна внимание и на това, че администрациите трябва да работят по-отговорно със загриженост към проблемите на хората, за да пренасят правната база в реалните планове. В противен случай е трудно да се постигне прогрес. В Публичните служби на администрацията липсват оценки на въздействие на  отделните политики. Много се очаква от създаването на ЕЛЕКТРОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ЕЛЕКТРОННАТА ЛИЧНА карта. Важно е използването на скоростен интернет в селските райони, препоръча той.
Вътрешната организация на работа също има много управленски проблеми. Много са нещата, които трябва да бъдат постигнати по Програмата Европа 2020 г. Например, Испания има лош опит по отношение на заетостта, но по отношение на енергийните източници са постигнали средната цел. Съвсем разбираемо той подчерта, че във времена на криза трудно могат да се постигат поставените цели.
Изследователската дейност трябва да усвои 1.5% от брутния вътрешен продукт.
Една от препоръките е: България да гарантира независимостта на енергийните пазари и да подобри връзките на електроенергийните и газови мрежи и да укрепи капацитета за справяне с прекъсванията на доставките.
Необходимо е в научните институти и в микропредприятията да се обръща повече внимание на преподавателската и развойна дейност, заплащане на кадрите и в същото време да се разчита на адекватен контрол. Хармонизирането на растежа може да стане чрез конкурентоспособността на пазара на труда и масовото изграждане на микропредприятия.
„В България отчетохме най-ниското заплащане и затова трябва да се увеличи производителността на труда и изцяло икономиката да се обнови. С цел  намаляване на бедността, да  се подобри ефективността на социалните плащания и достъпа на децата и възрастните хора до качествени социални услуги, както и да се изпълнява Националната стратегия за интегриране на ромите. Трябва да се отвори пазара на труда за хора с увреждания, които могат да работят в различни области и да бъдат полезни за себе си и обществото. За да се интегрира по добре тази целева група е необходимо да се прилага „ученето през целия живот”, за да бъде гарантиран техния достъп до образование и пазара на труда.
Сега е момента отделните компании да преоценят своята работа и да видят кое е подходящо за бъдещата работа и кое подлежи на развитие. Би трябвало да се съкратят разходите, спъващи растежа, да се елиминират сенчестата икономика и  данъчните измами. Много важна роля в това отношение има и администрацията. Тя трябва да бъде строга и да контролира различните дейности. Според проучването сивата икономика в България е 30%, което не е никак малко.”
ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕКСПЕРТ на ЕК коментира и ранното пенсиониране, като подчерта, че продължителността на живота в България е ниска. Според него трябва да се предприемат стъпки за намаляване на рисковете, за да има устойчивост.  Препоръката е свързана с ограничаване на достъпа до ранно пенсиониране чрез изравняване на законоустановената пенсионна възраст  на мъжете и жените, които са заплащали осигурителни вноски през цялата професионална кариера. Необходимо е да се въведат по-строги критерии и механизми за контрол при отпускането на пенсии по инвалидност. 
От проучването се разбира, че, за съжаление, съществува риск от „пропуснато поколение”, поради  липса на образование и продължителна безработица.
Пенсиите, допълва той, действително са много ниски, но системата за пенсиониране е твърде рискова и трябва да се промени изцяло финансирането във Вашата страна.
„Пред правителството стои проблема с младежката заетост, както и в много други европейски страни, и затова този процес трябва да се ускори. Виждам желание от страна на МТСП и вярвам, че страната ви ще успее в това отношение да стимулира младите хора и работодателите да ги наемат чрез различните оперативни програми. И затова трябва да се активизират усилията за подобряване на работата на службите по заетостта.
В процеса на работа разбрахме, че има наличие на значителни структурни пречки  пред осигуряването на качествено  образование. Очаква се до края на годината да бъде приет новия закон за образованието, който, предполагам, ще стимулира младите хора да се образоват. Според нашите доклади, ниските постижения  в образованието са свързани  със слабия достъп до образование на групите в неравностойно положение, по специално ромското население, недостатъчна автономия на училищата, липсата на стимули за повишаване на успеха  и слабостите в националната система за оценяване. 
България трябва да укрепи своите университети и да разработи стратегия, с която висшите учебни заведения да участват в иновационните дейности. Българите не са по-малко интелигентни и повечето търсят качествено образование в чужбина, което е проблем и предизвикателство пред пазарната икономика във Вашата страна.”

Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар