8 август 2012 г.

Търсене на реализация на младите хора с увреждания по пътя на професионалното обучение


Министерството на труда и социалната политика организира пътуване за журналисти до Бургас, Царево и Поморие. Благодарение на това успяхме да се запознаем с професионалното обучение на младите хора в създадения  преди години ДП ”Българо- германски център за професионално обучение” - Царево. Голямата и хубава сграда се намира в един от новите квартали “Василико” и предлага обучение в следните направления: хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг, пътуване, туризъм и свободно време, екскурзоводство, спорт, фризьорство и козметични услуги, социални дейности, приложна информатика, малък и среден бизнес, професия в градинарството, пчеларство, билкарство, дървообработване и езиково обучение - английски и руски език.
Всичко е много добре замислено, защото курсистите не се чувстват изолирани. След няколкото месеца обучение в добре оборудваните зали и работилници, те имат по два месеца практика в различни хотели и в хотелската част на самата сграда. Тя разполага с модерно оборудвана материално-техническа база: хотел, пансион, ресторант,  конферентни и учебни зали.
ДП ”Българо - германски център за професионално обучение” - Царево развива собствена стопанска дейност и предлага отлични условия за провеждане на семейни празници, сватбени тържества, фирмени партита, коктейли, рожденни дни, детски празници, почивка, обучения, семинари, конференции и работни срещи.
По време на посещението се запознах с няколко души с увреждания, които се обучават  за администратори и вярват да намерят своето място в живота.
Разговарях с Даниела Колева, една млада симпатична жена, която вече наближава 30, но е преживала много. Тя е от Стара Загора, владее три езика. Даниела е работила в Гърция, където е започнала да учи, но не е завършила, поради липса на средства.  През 2009 г. се връща в родния си град, защото майка й остава сама. Баща й внезапно напуска този свят. Тя претърпява мозъчна операция, но нейната амбициозност й помага  бързо да се съвземе. Характерното за Даниела е, че е много любознателна, чете много книги и е невероятен оптимист. И затова ми се иска да вярвам, че ще успее да постигне целите си. От интернет разбира за възможността за професионално обучение и се включва в курса за администратори.
Ето какво ми разказа Даниела: „Тук условията са добри. Спането и обучението  не се заплащат. Всеки ден ни се полагат по 8 лв. от Бюрото по труда. Но, за съжаление, не можем да си позволим  винаги да се храним в стола, защото ни излиза скъпо. С желание се включих в този курс, защото съм работила  в областта на ресторантьорството в Стара Загора и Слънчев бряг и тази дейност в туризма ми е добре позната.”
Попитах Даниела:”какво още може да се подобри в професионалното обучение?”
Тя се замисли и сподели: „Има какво  да се подобри в дисциплините, например,  в английския  език. Часовете са  крайно недостатъчни - само 48. Аз съм завършила английска гимназия, така че това не се отнася за мен. Но курсистите около мен разбират, че това е много важно, за да можеш да усвоиш бизнес английски и да работиш в администрация. За себе си бих казала, че искам да работя работа, която ще ми дава възможност да покривам ежедневните си нужди и да се чувствам добре”
Даниела мечтае да си намери един добър приятел и евентуално съпруг, с който да споделя радости и тревоги от ежедневието. Жената си е жена и тя трябва да направи нещо за себе си и, дай Боже, това да е хубаво и тя да бъде щастлива”.

До нас стоеше Дарина Арнаудова от Бургас, която е на 24 години. Тя също завършва администрация, много е контактна, работила е в барове, ресторанти. Затова с желание се е записала в този курс за обучение, за да разчита на едно по-добро бъдеще, но държи да бъде  в България. Има намерение да се занимава още с английски език, защото  тук обучението не е достатъчно. През лятото курсистите могат да използват и плажа, но за съжаление той се оказва мръсен, поради липса на пречиствателна станция и поддръжка.
Разговорът ни с тези момичета беше сериозен и търсехме възможности за тяхното бъдещо развитие, защото на самите тях е трудно да повярват, че могат да  намерят добра реализация.
Самите те мечтаят да разчитат на себе си и все по-малко да ангажират родителите си със своите проблеми. Даниела още от малка е започнала да работи за да докаже на семейството си, че може да се справя сама в живота. Нейните родители  са имали добро положение в обществото, но решителността на Даниела й помага да стане по самостоятелна.
В нашия разговор се включи и Христиан от Нова Загора. Той също е с телково решение, заболял е с белия дроб, работил е във фирма за опаковане на билки. Затова той мечтае повече за спокойствие и семеен живот. По-скоро иска да си намери подходяща работа, за да си осигурява средства за нормално съществуване и вероятно на бъдещото си семейство. Той също смята, че по отношение на обучението много неща могат да се подобрят. Но желанието му е да си намери работа в хотел и да доказва, че може да работи като всички останали.
Ръководител на Центъра е Нели Бъчварова, която е местен човек, добре познава обстановката в града и общината, но затова трябва да положи повече усилия за подобряване на организацията на работа на курсистите, които са над 100 в момента с увреждания и здрави хора. Намират се и такива сред тях, които крадат вещи и храна, което създава дискомфорт сред останалите курсисти. Няма климатизация в пансиона, пералнята е повредена, има дори мишки.

Тези трима курсисти са доволни, че е създаден такъв център, който привлича млади хора от цялата страна, но ръководителката - Нели Бъчварова трябва да помисли за подобряване на обучението и  битовите условия, за да се постигнат по добри резултати в работата. Хубавото е това, че някои от курсистите могат да работят  в Германия, стига да знаят езика.
Нека на всички им пожелаем успех в трудното поприще на пазара на труда.

Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар