8 август 2012 г.

Радост и надежда в очите на хората


Намираме се в китното курортно селище Царево в Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение”. Тук цари творческа атмосфера и, разглеждайки базата, в която протича обучението, срещаме усмихнати и обнадеждени лица на млади хора. Те с удоволствие и озарени очи разказват за процеса при който придобиват нови умения и ключови компетенции по избраните от тях професии. С неприкрита гордост споделят за успехите им и техните обучители и наставници. Едно от най-хубавите неща тук е и това, че в базата успешно се обучават хора с увреждания. Преподавателите споделиха също така, че при тях се записват хора от цялата страна.
ДП  „БГЦПО”  клон  Царево  е  създаден  през  1995 г. със съдействието на германски експерти по проект „Насърчаване на професионалното обучение на възрастни” и е легализиран от Националната агенция за професионално образование и обучение за организиране и провеждане на квалификационни курсове. В него до голяма степен са възприети съдържателните моменти от германската система в тази сфера. От 2001 г. ДП „БГЦПО” юридически се определя като част от Министерство на труда и социалната политика.  Предприятието се е насочило към хора, които искат да придобият професионална квалификация по професия или част от професия и ключови компетентности, за да бъде по-успешна тяхната реализация на пазара на труда. Центърът разполага с модерна база за провеждане на теоретично и практическо обучение според европейските стандарти. Професионалната квалификация, която се добива тук е в сферата на туризма, а професиите са готвачи, хотелиери, ресторантьори, аниматори, екскурзоводи, камериери, сервитьор-бармани, както и съпътстващите ги професии – фризьори и козметици.
С гордост обучителите разказват, че тяхната цел е амбициозна – това е не само професионално обучение на възрастни чрез усвояване на знания и умения в професии от туристическия бизнес, което едновременно с това да е адекватно на динамичните икономически процеси, но също така е мисия. Тези високо квалифицирани кадри, излизащи от предприятието, да превърнат туризма от индустрия на обслужването в индустрия на гостоприемството на нашата страна.
Приоритет на ДП „БГЦПО” е качественото и обективно обучение на възрастни хора за професионална квалификация и преквалификация съобразно изискванията на съвременния пазар на труда чрез практическо обучение, включително и разработване и оптимизиране на разчупено и ново предприемаческо мислене при създаване на собствен бизнес, за онези които биха желали това.
Предприятието е изградено с основна цел за професионално обучение в сферата на туризма с конкретни направления като хотелиерство, ресторантьорство, кетъринг, организиране на пътувания и свободно време, туризъм, спорт, фризьорски и козметични услуги.
Нашата обиколка започна от рецепцията на хотелката част на базата. Там ни посрещнаха усмихвати и любезни курсисти, а гидове ни бяха техните обучители. Най-напред ни показаха специално изградената за обучителния процес рецепция, която по нищо не се отличаваше  от тази на официалния вход. Тук усещането, че работиш като рецепционист в голям хотел е съвсем реално, макар че часовете по чужди езици все още не са им достатъчни.
После научихме, че курсистите обучаващи се в сферата на туризма, изучават историята и забележителностите на Царево и околността и сами създават туристически обиколни маршрути. 
След което посетихме залите за обучение по фризьорство. Оборудването е точно като в луксозен фризьорски салон, а атмосферата, която цареше, бе творческа. Курсистите споделяха с охота своите постижения и новите умения, които придобиват тук, както и желанията на мнозина да стартират собствен бизнес. Те дори ни поканиха да използваме техните услуги.
Когато влязохме в козметичиния салон, заварихме курсисти, които практикуваха наученото вече върху свои колеги. И тук оборудването е на същото високо ниво. Усещането, че се намираме в зала за професионално обучение беше отпаднало напълно. Курсистите ни разказаха какво точно правят и споделиха, че би било хубаво всички до един да се реализират успешно на пазара на труда, тъй като професията ги удовлетворява напълно.
Обиколката ни продължи в залата по готварско изкуство. Притеснените бъдещи майстори на това поприще приготвяха храната, която по-късно щяхме да дегустираме. И тук оборудването бе ново и модерно, както в останалата част на базата. Когато премина първоначаното им притеснение курсистите ни разказаха какво са ни сготвили и какви са технологиите на приготовление. Грижливо украсяваха платата, които по-късно щяха да ни поднесат. Обучителите ни поясниха, че това е една от най-успешно реализиращите се професии на пазара на труда. 70% от преминалите курса си намират сигурна работа и правят кариера. Също така има сключено шевство с Германия, за реализиране на наши кадри там.
По-късно разгледахме хотелската част и се уверихме, че е много приятна и уютна. И след всичко това нашата група бе поканена в ресторантската част.
Със свити сърца бъдещите майстори - готвачи започнаха да носят приготвените от тях ястия и украсиха кетеринг масата. Те бяха много поласкани от нашата реакция, която бе награда за техните усилия.
Накрая, очаровани от посрещането и обиколката на тази съвременно оборудвана база, плод на българо-германски усилия, се разделихме с всички с усещането, че сме намерили нови приятели. Видно е, че когато човек е професионално удовлетворен има позитивно излъчване, а това се отразява във всички сфери на живота.

Галя Горанова

Няма коментари:

Публикуване на коментар