8 юни 2011 г.

Притегателен център за хора с увредено зрение "Цар Симеон" 110 в столицата

Малката сграда, намираща се на добре познатата улица „Цар Симеон” събра много хора, дошли да станат съпричастни с официалното откриване на Центъра по рехабилитация с директор Йордан Младенов. Това е човек с голям опит, работил е в редакцията на сп. „Зари”, пътувал е много в чужбина и през последните години е живял във Великобритания и се е занимавал с проблемите на хората с увредено зрение в тази страна. Успял е заедно със съпругата си да даде добро възпитание и обучение на двамата си синове и сега с любов се захваща да помогне на много хора да преодолеят психическата си травма и отново да се върнат към нормалното си съществуване.
На откриването бяха дошли представители на Столична община, Агенция за социално подпомагане, представители от Управителния съвет на Съюза на слепите. Къщата в центъра на София на над 150 години успя да се превърне в притегателен център за хората с увредено зрение с подкрепата на Столична община, Съюза на слепите и главно инициативността на ръководството на Софийската организация на слепите. Услугите на Центъра по рехабилитация ще отиват до дома на пострадалия, желаещ да получи необходимата подкрепа, за да се върне към живота. Хората ще могат да получат услуги, свързани с мобилност, ориентиране в близкото пространство. В Центъра те ще могат да се научат да работят с компютър с Брайловата азбука. Късно ослепелите хора ще могат да получат и психологическа помощ, от която се нуждаят, за да могат психически да се стабилизират. Така регионалната организация в София ще може да отговори на новите предизвикателства на времето за по-добро интегриране на хората с увредено зрение в обществото.
Според Председателя на Съюза на слепите, общината ще остане основен център за развитие на социалните дейности. Желанието на всички е София да стане модерен европейски град, достъпен за всички хора с увреждания. Кметът на София, Йорданка Фандъкова сподели: „Мой личен ангажимент и ангажимент на институцията, която ръководя, е да бъде повишавано качеството живот на хората в този град. Затова непрекъснато откриваме нови центрове. Предстои ремонт на 6 центъра за в пенсионна възраст. В програмата „Център за независим живот” са включени над 1400 души. Тя е единствената в страната засега и, независимо от икономическата криза, успява да се съхрани. През миналата година включените хора с увреждания бяха 1050 души. Това е факт, който не може да се пренебрегне. Усилията на екипа на зам.-кмета Албена Атанасова води устойчива и последователна политика. Продължава осигуряването на достъпна околна среда - в над 60 училища и детски градини е осигурен достъп до класните стаи чрез подходящи асансьори. Г-жа Фандъкова пожела „На добър час!” на специалистите в Центъра, които ще помогнат на много хора да живеят достойно.
В Центъра по рехабилитация ще бъдат назначени 18 души със средства от държавния бюджет. Предвидено е тези специалисти да обучават 60 души. Безспорно директорът на Центъра Йордан Младенов ще положи много усилия, за да може Центърът да стане престижно място, където хората с увредено зрение ще могат да се интегрират и ще намерят своето място отново в живота.

                                                                                                                       
Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар