12 октомври 2011 г.

Арнолд Шварценегер: Тук сме, защото вярваме във вашата страна

Министър-председателят Бойко Борисов и бившият губернатор на щата Калифорния и световна кинолегенда Арнолд Шварценегер изразиха общото мнение, че киноиндустрията е успешно средство за стимулирането на икономическото развитие, тъй като създава работни места не само на снимачната площадка, а и във всички съпътстващи дейности.
Борисов и Шварценегер разговаряха днес в киноцентъра в Бояна, където известни актьори участват в заснемането на „Непобедимите 2”. В срещата участваха и министърът на културата Вежди Рашидов и носителят на „Златната топка” Христо Стоичков.
„Много съм щастлив, че съм в България, и че имаме такива добри отношения. Ави Лернер (продуцент, президент на „Ню Имидж/Милениум филмс”) произвежда филми през целия си живот и много вярва в тази страна. Затова ние сме тук”, каза Арнолд Шварценегер, който изрази удовлетворението си от предоставените условия за работа.
В подкрепа на виждането си, че развитието на киноиндустрията е благоприятно за икономиката, премиерът Борисов посочи, че през последните две години правителството е направило много за постигане на резултати в тази сфера. „Случи се нещо отдавна забравено – да няма билети за кинопрожекции, да се чака по 2-3 месеца за театрална постановка. Расте много добро поколение български актьори, възраждат се българските сериали, а вашето присъствие тук фокусира още повече вниманието върху българското кино”, каза министър-председателят. По думите му, хора като Шварценегер и колегите му с впечатленията си за нашата страна променят стереотипите за нея в чужбина и й носят друга слава. „Ако нещо ни липсва в момента, това е самочувствието ни като нация. Гледаме само това, което е лошо или недостатъчно добро, а имаме огромна култура и възможности”, посочи премиерът пред журналисти след срещата.
Арнолд Шварценегер прояви интерес към предизвикателствата пред българския министър-председател. Премиерът Бойко Борисов открои запазването на стабилността в страната и изграждането на модерна инфраструктура. С разказа си за изграждането на подземния исторически музей под ларгото в столицата, разкриващ античната и средновековна история на София, министър-председателят събуди любопитството на Шварценегер, който изяви желание в следващите дни от престоя си у нас да посети разкопките заедно с министър Рашидов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар