21 декември 2011 г.

Обновена Директива за професионалните квалификации


Днес Комисията прие предложение за актуализация на Директивата за професионалните квалификации (Директива 2005/36/ЕО). То цели да опрости правилата за мобилност на специалисти в рамките на ЕС, като предложи европейска професионална карта на всички заинтересовани специалисти, която ще позволи по-лесното и бързо признаване на квалификациите. Също така пояснява рамката за потребителите, като приканва държавите-членки да преразгледат обхвата на регламентираните професии и като взема предвид обществената загриженост относно езиковите умения и липсата на ефективно сигнализиране за професионални злоупотреби, особено в сектора на здравеопазването.
Основните елементи на предложението са: въвеждането на европейската професионална карта, по-лесен достъп до информация относно признаването на професионалните квалификации и актуализиране на минималните изисквания за квалификация.

Комисарят по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние заяви: „Днес Европа е изправена пред много предизвикателства. Едно от тях е нарастващото търсене на висококвалифицирана работна ръка в цяла Европа. Днешното предложение за професионалните квалификации е отговор на необходимостта да се изгради гладко функционираща система за признаване на квалификациите в подкрепа на мобилността на специалистите в цяла Европа. Това ще улесни висококвалифицираните специалисти да се насочват към свободните работни места. Това несъмнено ще бъде от полза за растежа на европейската икономика.
Убеден съм, че идеята за европейската професионална карта — вид електронен сертификат — е правилният път напред, тъй като ще опрости и ускори процедурите по признаване на квалификацията на мобилните специалисти.“

Информация: Представителство на Европейската комисия в България

1 коментар:

  1. Втори терминал27 декември 2011 г. в 22:12

    Просто чудесно. Само дето всичко образовано и знаещо езици далеч по-бързо ще се изнесе там, където образованието и квалификацията се заплащат достойно. Е дано се сетим, че и на нас ни трябват специалисти.

    ОтговорИзтриване