19 януари 2012 г.

Начало на взаимодействие между гражданското общество и правителството


По инициатива на Министъра по управление на средствата от ЕС, се състоя първата среща на неправителствените организации с представители на кабинета на г-н Томислав Дончев. Пред журналистите той изтъкна постигнатото през 2011 г. и очерта приоритетите за 2012 г. Цялата финансова рамка е изплатена от 2007 до 2010 г. Той отчита, че все по-малко са грешките, които се допускат от общините и неправителствените организации. Това е доказателство, че България може.
391 фирми са получили подкрепа от оперативните програми. Над 700 000 българи са включени в проекти, благодарение на програмата “Развитие на човешките ресурси”.
“Срещата между гражданския сектор и държавата се оказа много ползотворна. Разговорът бе откровен и, мисля, ще помогне за взаимодействието на правителството и неправителствените организации.” Според г-н Томислав Дончев, държавата е длъжна да направи необходимото тези организации да се развиват. Предстои на 22 януари 2012 г. да се подпише меморандум между Световната банка и Европейската инвестиционна банка. България ще може да ползва техническа помощ от международни консултанти при изпълнение на проектите и за подготовката за следващия програмен период. На 27 януари т. г. ще бъде организирана дискусия, на която ще бъдат представени нови регламенти за следващия период.
“Страната ни има ангажимент и ние трябва да предоставяме доказателства за добрата си работа на европейските партньори, каза Дончев. В тези кризисни времена политиката на Европейския съюз трябва да бъде по-насочена, по-комбинативна и координирана и да действаме заедно. Това е новата цел от Кохезионния фонд. Във всеки град ще бъдат създадени информационни центрове. През 2012 г. ще се направят конкурси за над 126,6 млн. евро. За подобряване на работата сме решили да премахнем междинните звена. Така ще бъдат съкратени и сроковете.”
Прави впечатление, че ще бъде обърнато внимание на програмата за конкурентоспособност. Ще бъдат отпуснати повече средства по програмата за развитие на селските райони. Ще се дава предимство на финансирането на европейските коридори, комуникации и пътна инфраструктура. Фонд за “Свързване на Европа” ще бъде захранен с 10 млрд.евро.
“Конкуренцията за проекти става все по-жестока, но за наша радост, България няма спрени проекти от Европейската комисия. В сравнение с това 70 програми на други европейски страни са спрени.”
Неслучайно Томислав Дончев е убеден, че трябва да бъдат направени промени в разпределянето на средствата в гражданския сектор. 26 граждански организации са успели да източат близо 11 млн. лв. от бюджета през 2010 г., без да е ясно дали средствата са били ефективно изразходвани.
От изнесените данни става ясно още, че при три организации държавната субсидия е нараснала 20 пъти през последните години. Съюзът на слепите, например, е получил през 1999 г. 25 000 лв., като тази сума е достигнала 600 000 лв. през 2010 г.
През същата година около държавната хранилка са се подредили общо 26 организации, като само 12 от тях са вписани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза.
"Никой не се интересува дали описаните в тях дейности действително са изпълнени. Да не говорим за това, че липсва контрол  дали от направеното има реален ефект за гражданското общество", коментира Любен Панов от Българския център за нестопанско право. По думите му освен от бюджетните средства НПО се възползват и от оперативните програми.
Предвиждат се процедури за одобряване на проекти на конкурсен принцип. Все още не се знае коя ще бъде институцията, която ще разпределя тези средства.
Въпреки колебанието на кабинета на Томислав Дончев, редно е да бъде държавна институция. Според него, неправителствените организации се нуждаят от по-ясен формат. Добре би било да бъде изготвена стратегия, но това е дългосрочен документ, който се нуждае от време. На държавата са необходими отговорни институции, за да има финансова обезпеченост. Той сподели, че за няколко месеца трябва да бъдат разработени конкретни предложения, за да може да ги включи в бюджет за 2013 г. Неговото предложение е да бъде сформирана работна група, в която да бъдат включени представители от различни министерства, външни специалисти от неправителствени организации, финансови експерти.
Първата задача ще бъде свързана с предложения за усъвършенстване механизма за разпределянето на средствата.  През м. май ще се внесе предложението в Министерството на финансите. Желанието на правителството е да стимулира  гражданското общество.
“Гражданските организации са важен партньор на правителството. Когато те ни критикуват, ни помагат да си вършим по-добре работата, сподели той. Засега 20 млн. евро се използват за финансиране на неправителствени организации. Освен от оперативните програми, те могат да се финансират от норвежката програма, която отпуска финансиране 34 млн. евро. Фондация “Америка за България” също оказва подкрепа на медиите и на много неправителствени организации.
На срещата бе предложено да има Министър на гласа, за да се развиват по-добре гражданските организации. Началото е поставено, важното е да не се спре до тук, аз вярвам, че Томислав Дончев ще съдейства нещата в България да се променят и всички заедно да направим страната ни по-хубава, по-гостоприемна за инвестиции и привлекателна за младите образовани хора, които без колебание да могат да се връщат и да прилагат получените знания на практика. Те са по-действени, по-смели и знаят какво искат, стига само да им се даде възможност да израстват в своята страна и да помагат за нейното развитие.
Някои неправителствени организации вече са показали, че могат да допринесат много за промените, които гражданското общество толкова желае да бъдат направени. България има ресурси, остава само да се даде приоритет на гражданските организации, които искат да работят за така желаната промяна.
По природа съм оптимист и вярвам, че постепенно нещата ще си дойдат на мястото. Правителство, което и да било то, не може да работи добре, без намесата на гражданското общество, което става все по-настоятелно и търси своите права.

Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар