21 януари 2012 г.

Стартира българо-швейцарска програма за намаляване на икономическите и социални различия в разширения Европейски съюз


Българският Червен кръст, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването  и Швейцарският Червен кръст стартират заедно за първи път въвеждането в България на швейцарски модел за комплексно предоставяне на медицински грижи и социални услуги по домовете. Новият модел е форма на дългосрочна грижа за възрастни хора и хора с хронични заболявания и трайни увреждания при отчитане на специфичните нужди и на представителите на  ромската общност.
Проектът “Домашни грижи за независим и достоен живот” ще функционира в обл. Враца - общини Враца, Бяла Слатина, Хайредин и Криводол. Продължителността на проекта е 3 години и 6 месеца с общ бюджет в размер на 2 313 037 шв. фр.
С оглед утвърждаването на този модел и устойчиво предоставяне на новия вид услуги в бъдеще, проектът предвижда работа в няколко основни направления:
  • адаптиране на нормативната база;
  • разработване на единни национални стандарти за качество на медицинските грижи и социалните услуги в домашна среда;
  • разработване на единни програми за обучение на медицински сестри и домашни помощници/ социални асистенти;
  • остойностяване на предоставяните услуги и изработване на устойчиви механизми за тяхното финансиране.
Във всяко едно от посочените направления проектът предвижда широко партньорство и с други компетентни институции и неправителствени организации, сред които Български лекарски съюз, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, Националната здравно-осигурителна каса, медицинските университети и др.
Едновременно с това, проектът предвижда разкриването на четири Центъра “Домашни грижи” в четири общини на обл. Враца, в които ще бъдат осигурени обучение и заетост на 50 души – медицински сестри и домашни помощници, включително представители на ромската общност. Създадените центрове ще предоставят редовни професионални услуги на повече от 400 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания.
Интегрираната грижа за възрастните хора е дългосрочна цел на МТСП. Стартирането на този пилотен проект е изключително важно, защото ще покаже какво трябва да бъде взаимодействието между институциите в предоставянето на интегрирани грижи за хората от уязвимите групи. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на пресконференция за представяне на проект за въвеждане на швейцарски модел за интегрирани медицински и социални грижи по домовете в България.
Министър Младенов подчерта, че реализирането на този проект в европейската година на активното стареене и солидарността между поколенията е категорично политическо послание за желанието на правителството да осигури на възрастните хора по-качествена грижа и достойни старини.
Благодарение на този проект ще бъдат създадени механизми за контрол на предоставяните услуги в домашна среда на базата на изработените стандарти за качество, ще се намали хоспитализацията и ре-хоспитализацията на възрастни хора по социални причини.

Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар