30 март 2012 г.

Европейски панаир за социални предприятия и кооперации за хора с увреждания в Пловдив


Европейската комисия подкрепя развитието на социалните предприятия и усъвършенстването на социалната икономика в България. Финансовите инструменти на Европейския социален фонд трябва да се използват още по-интензивно, за да се увеличават добрите примери  за интеграция на трудовия пазар на хората с увреждания. Това каза еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и социалното включване Ласло Андор в Пловдив по време на Международния панаир. Заедно с министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, той откри първия Европейски панаир за социални предприятия и кооперации за хора с увреждания като отбеляза, че инициативата е голяма крачка не само за България, но и за целия ЕС.

Експозициите ще бъдат разположени в палата 6 на Международен панаир Пловдив до 1 април. Организатори на инициативата са Европейската комисия, Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за хората с увреждания, Европейската конфедерация на производителите и социалните предприятия и кооперации /СЕКОП/, Националният съюз на трудово-производителните кооперации и Пловдивският панаир.

Включването на хората с увреждания в трудовия процес е основна предпоставка за тяхната интеграция и подобряване качеството им на живот, отбеляза министър Младенов. Той представи политиките на правителство за тяхната социална интеграция като Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания, програма „Кредит без лихва за хора с увреждания”, мерките по Закона за насърчаване на заетостта. Министър Младенов открои ролята на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” като инструмент в подкрепа на политиките за активното включване на хората с увреждания. По неговите думите над 50 социални предприятия и кооперации за хора с увреждания  са финансирани със средства от ОПРЧР. Министър Младенов съобщи, че към момента системата на специализираните предприятия и кооперации на хората с увреждания в България обхваща 130 предприятия и кооперации. В тях работят 1 611  хора с трайни увреждания.
Първият Европейски панаир за социални предприятия и кооперации за хора с увреждания е продължение на 10-годишната традиция на МТСП в провеждането на национални изложения на специализирани предприятия. Фокус на инициативата са развитието на социалното предприемачество, обмяната на опит и добри практики, повишаване възможностите за трудова заетост на хората с увреждания и осъществяването на бизнес контакти. В панаира участват социални предприятия и кооперации от България, Полша, Румъния, Чехия, Словакия, Германия, Италия, Франция, Испания и др. Инициативата се реализира във връзка с изпълнение на целите на Стратегия Европа 2020” и Международната година на кооперациите -2012 г.

След откриването на панаира официалните гости разгледаха изложението на стоки. Социалните предприятия се отличават с висока заетост, конкурентни цени и добро качество на продуктите, констатира министър Младенов.  Дейността, която изпълняват, е предимно в сферата на производството /шивашки изделия, хранителни стоки, метални изделия, дърводелство, каменоделство и др./, и в сферата на услугите /компютърни, зъботехнически, счетоводни, книговезки, козметични, социални услуги/.

В рамките на инициативата, еврокомисар Андор и министър Младенов откриха конференция „Социалното предприемачество и Европа 2020”. Изминалата 2011 г. бе изключително успешна по отношение на политиките за хората с увреждания, каза по време на форума заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова. Тя уточни, че процесът на създаване на равни възможности е постоянен. На форума представители на Европейската комисия и други европейски институции разясниха новите програми, свързани с този сектор от икономиката.

В първото издание на Европейския панаир за социални предприятия и кооперации за хора с увреждания участваха и ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски и кмета на Пловдив Иван Тотев.


Информация: МТСП

Няма коментари:

Публикуване на коментар