18 юни 2012 г.

Проявите на световъртеж не са безобидни


Все повече хора се оплакват от световъртеж. Причините могат да бъдат разнородни и често той се оказва симптом за заболявания, свързани с оросяването на мозъка, проблеми с кръвното налягане или проява на зрителни смущения. 
Световъртежът може да се дължи и на смущения в сърдечния ритъм. Особено силни са световъртежите при нараняване на вътрешното ухо, травматизъм, инфекции или при наличието на тумор на акустичния нерв.
При интензивен световъртеж с неизяснени причини, придружен от гадене, прилошаване и шум в ушите, се говори за синдрома на Мениер. Постоянният силен световъртеж с нарушение на равновесието най-често е свързан с някакво неврологично заболяване.
Световъртежите, които са придружени със зрителни смущения, главоболие, даже и леки припадъци, обикновено са симптом на мозъчна артроза.
При проблеми с равновесието задължително трябва да се избягва всякакъв вид преумора. За преодоляване на пристъпите на световъртеж е желателно да се провеждат трeнировки на вестибуларния апарат.
Според доц. Петрова, специалист невролог, УНГ и отоневролог, началник на клиниката по неврология и отоневрология към Националната многопрофилна транспортна болница „Цар Борис ІІІ“, отделните отоневрологични заболявания или комбинация на няколко от тях, могат значително да влошат качеството на живот на пациентите и дори да причинят инвалидизация.
Периферният (типично връщателен) световъртеж се появява  при нарушения в периферните отдели на вестибуларния анализатор във вътрешното ухо или на вестибуларния нерв (позиционен доброкачествен световъртеж; вестибуларен невронит; лабиринтити; мениерова болест и др.)
Централният (като замайване) се наблюдава при засягане на нервни структури над това ниво (мозъчно-съдова болест; артериална хипотония и/или хипертония; тумори; множествена склероза; мигрена; епилепсия и др.) Пристъпите могат да се появяват епизодично или да се хронифицират.
За да се постави точна диагноза и да се уточни първопричината, са необходими редица изследвания, за да може да се назначи адекватна и своевременна терапия и рехабилитация. Благодарение на съвременната апаратура и квалифицираните специалисти, се извършва прецизна компютърна диагностика на отоневрологичните заболявания с помощта на:

Електронистагмограф – апарат за обективна регистрация функцията на вестибуларния апарат при ротаторни и калорични провокации.
Стабилограф - с помощта му се прави компютърна диагностика за отчитане на статичното равновесие и се отчита т.нар коефициент на Ромберг.
Видеонистагмограф, с който се тестват и определят функциите на вестибуларния апарат. Изледването се прави със специални очила, снабдени с миниатюрни видеосистеми с инфрачервена светлина.
Унтербергерограф – за обективна оценка на ъглови и скоростни отклонения при изследване на равновесието с графично изобразяване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар