23 юли 2012 г.

Български и европейски перспективи за преодоляване на проблема с трафика и проституцията


На 13 юли т. г. Българската платформа към Европейското женско лоби  с председател Илиана Стойчева проведе международен форум на тема „Трафика на жени и проституция:  български и европейски перспективи”. Събитието бе организирано в сътрудничество с Информационното бюро на Европейския парламент в България.
В него участваха министърът на вътрешните работи – Цветан Цветанов, министърът на правосъдието – Диана Ковачева, Мария Василиаду – координатор за борба с трафика на хора към ЕС, Пиерет Папе – координатор проекти към ЕЖЛ, Грегори Тери – генерален секретар на движението „Дом за всеки”, Саймън Хагстрьом – инспектор в полицейско управление в Стокхолм – Швеция, представители на Европейското женско лоби, неправителствени организации и гости.
Предоставени бяха анализи и данни, както от България, така и от други страни-членки на ЕС.
Началото на конференцията стартира с изказване на министъра на вътрешните работи – Цветан Цветанов. В България са установени 541 души жертви на трафик на хора през 2011 година . От тях 404 са жени, изведени с цел сексуална експлоатация. Той добави, че в последните три години България е успяла да разработи много важни стратегически документи по проблема и обърна внимание на доброто ни партньорство с Холандия, държавите от ЕС и САЩ. 
Мария Василиаду, координатор за борба с трафика на хора към ЕС говори за наскоро приетата Стратегия на ЕС за борба с трафика на хора за периода 2012 – 2016 г. Данните на Европейската комисия от септември 2011 г. потвърждават публикуваната от ООН статистика, че жените и момичетата са основните жертви на трафик на хора, а три четвърти от регистрираните са пострадали от сексуална експлоатация.
Диана Ковачева започна с думите: „Темата за трафика на хора е транснационална. Това е проблем, около който се обединяват много международни организации. На практика в нашата страна се заговори по тази тема преди десет години. През 2007 г. България се присъедини към Конвенцията на съвета на Европа. Важна роля играе и обучението и информираността относно този сериозен световен проблем.”
Антоанета Василева – председател на Комисията за борба с трафика на хора насочи вниманието на присъстващите към трудовата и социална експлоатация на жертвите, попаднали в него. Българските граждани са уязвими в тази посока и това се обуславя от търсенето и предлагането. По-често жените стават жертви, поради това че те са по-малко информирани, или не са достатъчно образовани и не са в състояние да  търсят своите права, или биват принуждавани да предоставят сексуални услуги. В България най-уязвимите градове и райони в това отношение са: Сандански, Благоевград, Варна, Добрич, Пловдив и Пазарджик.
Борбата с трафика на хора е задължение на 12 министерства в нашата държава, на много неправителствени организации, които играят важна роля за намаляването и локализирането на този проблем.
Най-често жертви на трафика стават хората с увреждания, за което малко се говори. Проституцията се оказва, че е най-печелившата система като вид бизнес в света и именно това прави проблема мащабен и трудно преодолим. По тази тема думата взе Пиерет Папе – координатор проекти от ЕЖЛ - Белгия. Тя отбеляза, че в Германия и Холандия обществото счита, че проституцията е професия. В Швеция, Норвегия и Исландия се смята, че това е насилие над жените, а в Ирландия се обсъжда въпроса за канализирането й като професия. Скритата проституция е свързана с криминалната дейност. Ние трябва да работим срещу насилието, за промяна на мисленето и премахването на пазара на сексуалните услуги. На всеки 10 идентифицирани жертви на проституцията, девет от тях горещо желаят да излязат и да се спасят от тази порочна система. Оказва се много голям проблем реинтеграцията на жертвите от проституцията. Тези жени трудно се връщат към нормален начин на живот предвид ужаса нанесен от унижения и насилие и, за съжаление, отново попадат обратно в този омагьосан кръг.
Интересен беше разказът на инспектора от Стокхолм, Швеция – Саймън Хагстрьом за работата му на улицата. Той сподели, че през последните месеци е заловил в момент на предлагането на пари около 600 мъже, търсещи сексуални услуги. Също така  е разговарял с над 500 жени по този въпрос и е установил, че съвременното общество не толерира робството, без значение в каква форма се изразява то и особено в този аспект. В последните години секс услугите в Швеция значително са намалели, благодарение на Закона за проституцията, който е създаден през 2000 г. Оказва се, че този закон има директно влияние върху формиране мирогледа на хората в това отношение и проституцията драстично е намаляла. От 2000 броя проститутки преди появата на този закон сега те са намалели до 150 броя.
Генералния секретар на движението „Дом за всеки” – Грегори Тери, сподели опита за проституцията във Франция. През 2011 г. френския парламент  е приел резолюция за изкореняване на проституцията. Според него мъжете не трябва да разполагат с телата на жените и да гледат на тях като на вещ, която може да се купи. Петдесет организации във Франция подкрепят тази идея и считат, че принудителната проституция е форма на насилие, не само спрямо физическото тяло, но и към достойнството на човек. Към френския парламент е създадена мултидисциплинарна комисия с осем депутати, които през 2010 г. издават доклад с препоръки за намаляване на проституцията. Франция, както и България подписаха Конвенцията, която е ратифицирана и в 60 други държави. 72 % от младите хора подкрепят тази идея.
Участниците в събитието изслушаха с интерес видео обръщението на Мария Габриел относно тази болна за цялото ни общество тема.
Ивайло Калфин също участваше на международната конференция. Нашата страна има стратегическа позиция между Изтока и Запада и е трудно да се избегне трафика на хора под каквато и да е форма. Той каза, че в България е въведен патентен данък за упражняващите проституция. В това отношение нашата страна има голям напредък, но въпреки това  основният проблем – принудата, остава. Най-засегнати са ромите.
Накрая присъстващите споделиха, че е необходимо да се организират информационно-осведомителни кампании, както и защита и осигуряване на съпровождащи мерки за жертвите на трафика.  

Таня Йовева

Няма коментари:

Публикуване на коментар